Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Meer politiek...

George_Washington


Vandaag was het All Saints Day en dan lijkt het hier wel een zondag in Katwijk. De meeste winkels zijn dicht of gaan pas ’s middags open, op straat is het stil en het is erg rustig op de weg want er rijden zelfs minder Jeepney’s. Vorig jaar heb ik al geschreven over
All Saints Day dus dat doe ik niet nog een keer. Daarom vandaag maar eens een update over de politiek want er is deze week weer het nodige gebeurd.

En deze keer is het internationaal nieuws want er is bezoek in Manila van de Amerikaanse Marine. Het enorme door kernenergie aangedreven vliegdekschip ″George Washington″ arriveerde op 24 oktober in de Baai van Manila voor een ″goodwill bezoek″. Het kreng is echt enorm want je kon hem zelfs vanaf de 21e verdieping van ons kantoor in de baai zien liggen. Dit weekend vertrekt het schip naar de baai van Subic en daar zullen de vele dames van plezier zich verheugd in de handen wrijven want de Amerikanen zijn weer terug!

Het gerucht gaat namelijk dat de Filipijnen de Amerikanen weer een grotere aanwezigheid op de Filipijnen willen gaan toestaan. De Amerikanen hadden namelijk heel lang na de Tweede Wereldoorlog twee grote bases op de Filipijnen, en een daarvan was in Subic. Daar hadden ze zelfs kernonderzeeërs gestationeerd en er wordt daar nog steeds onderhoud gedaan aan Amerikaanse oorlogsschepen. De Filipino’s wilden de Amerikanen weg hebben en dat is op een gegeven moment ook gelukt, maar nu willen ze ze heel graag terug en dat is vanwege de dreiging van China.

Ik heb al eerder geschreven dat er een tijdje geleden een conflict was ontstaan tussen onder andere de Filipijnen en China over de grenzen in de Zuid-Chinese Zee. Dat leek zelfs even helemaal mis te gaan toen de Filipijnse Marine Chinese vissersschepen uit de Filipijnse wateren wilden wegjagen. Die vissersschepen kregen hulp van Chinese oorlogsschepen, en de Filipijnse marine, die totaal geen partij is voor de Chinese Marine, moest knarsetandend toezien dat de Chinezen vervolgens ongestoord hun gang konden gaan.

Uiteraard werden er op hoog niveau onderhandelingen gevoerd tussen de Filipijnen en China, en het leek de afgelopen tijd zelfs redelijk goed uit te pakken maar blijkbaar voelden de Filipijnen zich toch geroepen hun voormalige sterke bondgenoot te hulp te roepen. De Amerikanen zijn natuurlijk nooit te beroerd ergens hun voordeel uit te slepen en die zijn dus nu met groot machtsvertoon hier, hoogstwaarschijnlijk om de Chinezen te laten zien dat ze niet ongestraft hun gang kunnen gaan. En voor de Amerikanen zou het natuurlijk geweldig zijn hun oude bases weer terug te krijgen, wat voor hen een sterke positie zou betekenen vlak bij China en de rest van Zuid-Oost Azië.

De Chinezen vinden die Amerikaanse aanwezigheid hier uiteraard maar niks en beschuldigen de Amerikanen nu van ongewenste inmenging die de zo goed lopende besprekingen danig verstoren. Dit verhaal gaat dus ongetwijfeld worden vervolgd...



Website van Willem en Riet