Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

All Saints Day

Zapote Road

De laatste vrije dag van het lange weekend is All Saints Day en dat was dus vandaag. Morgen is eigenlijk ook nog een feestdag, All Souls Day maar dat is geen vrije dag. Deze twee dagen worden traditioneel door de Filippino’s gebruikt om de graven te bezoeken van hun overleden dierbaren. Ze maken de graven schoon en repareren ze waar nodig, ze plaatsen kaarsen en bloemen en ze bidden er samen. De hele dag en soms ook de nacht worden doorgebracht op de begraafplaatsen waar ze dan picknicken en vaak worden deze gelegenheden ook gebruikt voor familie reünies.

Het was dank ook bijzonder rustig overal op straat en ik heb dus de gelegenheid gebruikt om eens een eindje te gaan rijden. Niet zo heel ver, want ik ben buiten Alabang nog niet echt bekend in de stad en ik heb wel een kaart maar nog geen TomTom.

Het verkeer heeft hier veel weg van Kuala Lumpur maar er zijn ook verschillen. De chaos en het feit dat iedereen maar lijkt te doen waar ze zin in hebben zijn exact hetzelfde, maar in plaats van de talloze brommertjes in KL heb je hier de Jeepney’s. Deze “stadsbussen” lijken eigen verkeersregels te hebben: ze rijden nooit in hun rijbaan, ze voegen in wanneer het ze uitkomt, er zijn geen echte haltes dus ze stoppen overal waar passagiers er in of uit moeten, en ‘s avonds is verlichting blijkbaar optioneel.

Vanmiddag zag ik een mooi staaltje van een Jeepney die blijkbaar pech had, en die stond gewoon midden op de weg stil. Terwijl de chauffeur zo te zien met een van de achterwielen bezig was moest de rest van het verkeer maar zien dat ze er langs reden...



Website van Willem en Riet