Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Het nieuws van vandaag

Avondlicht_2012_12_04_002a


We hoorden net dat de tyfoon die over de Filipijnen raast nu zelfs het nieuws in Nederland heeft gehaald, dus laat ik maar beginnen met iedereen daar gerust te stellen: er is hier in Alabang niks aan de hand. Het is wel een bewolkte dag geweest met voortdurend de dreiging van regen maar er is nog geen druppel gevallen. Aan het eind van de middag brak de lucht zelfs open en kregen we de zon nog net even te zien. De ondergaande zon gaf zelfs een schitterend licht wat ik heb geprobeerd te vangen op een foto maar wat me helaas niet echt is gelukt.

Het nieuws van de dag stond vandaag wat ons betreft in het teken van twee dingen. Allereerst natuurlijk de tyfoon, die vandaag de kust heeft bereikt en op dit moment over het noorden van Mindanao over de Filipijnen raast. Het eiland Bohol waar we een paar maanden geleden nog op vakantie zijn geweest schijnt ook de volle laag te krijgen, en er zijn van die hele regio berichten van verwoestingen en ook zijn er al zes slachtoffers te betreuren. Er zijn tegenstrijdige berichten over wat de koers van de tyfoon gaat worden en dat is voor ons van belang want dat kan voor ons nog gevolgen hebben. Dat de tyfoon af gaat buigen naar het noord-westen is wel zeker maar hoever is de vraag, want dat bepaald hoever van de kust van Luzon hij zal passeren. Hoeveel last we ervan gaan krijgen is dus nog niet duidelijk maar zoals het er naar uit ziet zal het hooguit veel of weinig regenval gaan veroorzaken.

Het andere nieuws lazen we in de Nederlandse kranten maar ook dat heeft blijkbaar het internationale nieuws gehaald. Want er is weer eens een nieuw en uniek dieptepunt veroorzaakt door een paar jeugdige heethoofden die het gepresteerd hebben om na een voetbalwedstrijdje een grensrechter dood te schoppen. Zelfs een Engelse collega uit Kuala Lumpur belde me op om te vragen wat er in Nederland in vredesnaam aan de hand is. Ja, en wat moet je daar op zeggen? Ik moest onwillekeurig denken aan al die mensen die ons een beetje vreemd aankeken toen ze hoorden dat we naar Zuid-Oost Azië gingen verhuizen, want dat zijn toch allemaal hokkie-bokkie landen? Welkom bij de club, Nederland…



Website van Willem en Riet