Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

En weer die visa

Intramuros_2012_12_24_084a

Degenen die mijn dagelijkse berichtjes al een tijdje volgen weten dat we sinds we op de Filippijnen zijn aangekomen regelmatig problemen hebben gehad met onze visa. Niet het krijgen van een visum zelf is het probleem maar de tijd die het duurt voordat het geregeld is.

 
Het eerste visum wat we kregen was maar geldig voor een jaar (waarvan al bijna twee maanden verlopen waren toen we het eindelijk pas kregen) dus we moesten vorig jaar weer het hele circus doorlopen. Zoals jullie hebben kunnen lezen ging dat voor mijn nog maar net goed in verband met een voorgenomen bezoek aan Nederland maar voor Riet liep het helemaal mis en dat kostte ons in eerste instantie onze geplande vakantie.
 
We waren dan ook blij dat toen alle ellende achter de rug was onze nieuwe visa twee jaar geldig bleken te zijn in plaats van één, en we dachten dan ook voorlopig van het gezeur af te zijn. Helaas, we hebben weer te vroeg gejuicht want de regering heeft de regels pas weer veranderd. Ondanks dat we een geldig visum hebben zijn alle buitenlanders sinds kort verplicht om één keer per jaar persoonlijk op het Bureau van Immigratie te verschijnen om te laten verifiëren dat we nog steeds zijn wie we zijn en om opnieuw vingerafdrukken te laten nemen.
 
Shell heeft een andere oplossing voorgesteld, want met dat hele proces gaat al gauw een uur of drie, vier heen inclusief de trip naar het Immigratie kantoor en voor de mensen in Subic betekent het zelfs een hele dag om naar Manila te komen. De voorgestelde oplossing is even simpel als handig, er is namelijk gevraagd of er niet een beambte naar ons kantoor kan komen om dan in één dag iedereen hier ter plekke af te handelen. Dat zou een enorme besparing aan tijd en geld opleveren, maar je snapt het al, het voorstel betekent een afwijking van de normale gang van zaken en daar kunnen ze hier volstrekt niet tegen.
 
Hoewel het voorstel officieel nog steeds niet is afgewezen en nog in behandeling schijnt te zijn begint inmiddels de tijd te dringen voor de meesten van ons. We moeten ons allemaal voor een bepaalde datum melden en daarom hebben we vanmorgen het bericht gekregen dat we ons toch maar in verbinding moeten gaan stellen met het bureau wat ons bij het proces gaat begeleiden.
 
We krijgen dus binnenkort weer een gezellig uitstapje naar het Bureau van Immigratie. Hoera...


Website van Willem en Riet