Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Halloween

Halloween-20141031-001

Het was vandaag weer zover, de jaarlijkse viering van Halloween, en de tekenen daarvan waren de afgelopen twee weken al ruimschoots zichtbaar in Ayala Alabang Village. Heel veel bewoners hadden zich weer flink uitgesloofd om voor hun huis de nodige versieringen aan te brengen en daar waren weer heel wat fraaie tafereeltjes bij. Hier en daar zaten hele heksen en zombie families voor het huis, uiteraard omgeven door uitgesneden pompoenen, doodshoofden spinrag, en in de meeste gevallen was alles 's avonds nog fraai verlicht ook.

Die versieringen hebben in onze Village overigens een tweeledig doel. Ieder jaar worden namelijk de poorten van de Village opengezet voor mensen van buiten de Village voor Trick-or-Treat, en door Halloween versieringen aan te brengen geef je aan of je daar aan mee doet, met andere woorden of er aangebeld kan worden voor het inzamelen van snoep.

Voor Riet was het dit jaar voor het eerst dat ze de Halloween viering meemaakte want de vorige drie jaar zat ze tijdens het evenement in Nederland. Ze keek er dan ook wel een beetje naar uit en hoewel we officieel niet meedoen en dus geen versieringen hebben aangebracht had ze toch voor alle zekerheid maar een vracht snoep ingeslagen voor het geval er toch kinderen zouden aanbellen.

Het viel dit jaar nog al tegen in vergelijking met vorige jaren. Tijdens de vorige Halloween vieringen kwamen de mensen met Jeepney's vol de wijk binnen en liepen de straten vol met mensen die in de meeste gevallen ook nog uitbundig verkleed waren. Dit jaar liepen er bij lange na niet zoveel mensen en ook waren ze amper verkleed.

Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de steeds strengere maatregelen die er moeten worden genomen om de boel in de hand te houden. Dd bezoekers komen veelal uit het naast Alabang gelegen Las Piñas en helaas zijn het niet allemaal kinderen en ouderen met eerzame bedoelingen. In onze wijk wonen in hun ogen alleen maar steenrijke mensen en er is de afgelopen jaren dan ook heel wat gestolen en vernield tijdens de Halloween Trick-or-Treat.

Het was dus in vergelijking met vorige jaren ongewoon rustig, maar Riet besloot in ieder geval niet met haar snoep te blijven zitten. De makkelijkste oplossing bleek gewoon om met de schaal snoepgoed bij het hek te gaan staan en in een mum van tijd werd ze omringt door jonge, oudere en zelfs hele oude Trick-or-Treat'ers. Ze was dan ook in een mum van tijd los...


Website van Willem en Riet