Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Stoepen

Groen_gekapt_Molave_Yakal

Hier in Manila hebben stoepen een andere functie dan die in Nederland, namelijk die van opslagruimte. Zet je je vuilnis buiten dan doe je dat op de stoep, en wel zodanig dat de hele doorgang wordt versperd. Heb je een heleboel groenafval uit je tuin? De hele hoop gaat op de stoep. Dat er dan niemand meer door kan is het probleem van de voetgangers, en daar maakt niemand zich druk over.

Die onverschilligheid heeft in onze wijk Ayala Alabang Village alles te maken met het feit dat er niemand loopt. Dat wil zeggen, de bewoners niet. Alleen personeel loopt en daar hoef je geen rekening mee te houden. Als je al bewoners hun benen ziet gebruiken dan is dat vrijwel uitsluitend op zaterdag- en zondagochtend als ze aan het hardlopen zijn. En daarvoor hoeven de stoepen niet vrij te zijn want dat doen ze midden op de weg.

Behalve groenafval hebben we ook te kampen met het overdadige groen wat over de stoepen groeit. Als Riet en ik naar het Alabang Town Center wandelen dan moeten we voortdurend bukken en uitwijken voor overhangende bomen en takken.

Een van de ergste punten was de bocht naar rechts aan het eind van onze straat waar we de stoep af moesten, de weg op, omdat struikgewas de hele stoepen versperde. Levensgevaarlijk omdat de hoek slecht verlicht is en auto's je niet goed kunnen zien. Gelukkig is er goed nieuws voor ons want de hele hoek is eindelijk een paar dagen geleden schoon gekapt. En ik bedoel niet gesnoeid, nee, helemaal alles weggehakt.

Wat ze met het groenafval gedaan hebben? Nou, ter plekke op de stoep gedeponeerd natuurlijk...


Website van Willem en Riet