Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Batik

Indonesie_2013_06_21_0044

Tijdens ons bezoek aan Indonesië hebben we een Batik fabriekje bezocht. Nou vind ik de term „fabriekje” niet echt passend want het is meer een atelier waar schilderijen gemaakt worden volgens het Batik proces. In feite is het kunst wat er wordt gemaakt, en we vonden het zo mooi dat we een paar van die kunstwerken hebben gekocht.

We hadden in eerste instantie twee schilderijen uitgekozen van orchideeën, gemaakt door een van de Batik meesters, maar omdat we twee stukken kochten mochten we ook nog een stuk uitzoeken wat gemaakt was door een van de leerlingen. Wat erg leuk was, het meisje wat het stuk wat we uitzochten had gemaakt was die dag aanwezig dus we konden een foto van haar maken met haar werkstuk. Ze was zichtbaar trots dat we een stuk van haar hadden uitgezocht.

Terug in Manila gingen we op zoek naar een lijstenmaker die de Batik schilderijen voor ons zou kunnen inlijsten, want wat je koopt is in feite alleen het doek. Gelukkig zitten er verscheidene kunstgalerieën in het Alabang Town Center en bij een daarvan kun je ook schilderijen laten inlijsten. Riet was er naar toe geweest om een mooie lijst uit te zoeken en toen ze daarover een besluit had genomen kreeg ze te horen dat het inlijsten ongeveer een week zou gaan duren.

Dat was gisteren al ruim twee weken geleden en we hadden nog niks gehoord dus we gingen gisteren tijdens het boodschappen doen maar eens even langs om te informeren. De dame in de winkel was niet degene die Riet had geholpen en ze wiste duidelijk van niks. In ieder geval waren onze schilderijen niet aanwezig in de winkel, en ze ging dus maar eens bellen. Er volgende een heel gesprek wat we niet konden volgen omdat het in rap Tagalog werd gevoerd maar als je tot vier keer toe de naam „Nieuwkoop” hoort dan weet je al dat er iets mis is. We kregen te horen dat de schilderijen mogelijk afgeleverd waren in een andere winkel in het ATC en daar zou naar worden geïnformeerd. Wij zouden een sms-je krijgen wanneer ze dat hadden gedaan, maar ik moet zeggen dat ik er al geen warm gevoel meer van kreeg, ik was er van overtuigd dat onze bestelling ergens tussen de wal en het schip verdwenen was.

Maar gelukkig had ik het mis. Ik heb echt te weinig vertrouwen, al kun je je natuurlijk ook afvragen hoe of dat nou toch komt. We kregen tegen mijn verwachting in al snel een sms-je dat onze bestelling opgehaald kon worden en dat heb ik vanmorgen gedaan. En ik moet zeggen, het resultaat mag er zijn, het is erg mooi geworden. Restte alleen nog het probleem waar we ze moesten ophangen maar daar had Riet al een idee over. Na een heleboel gesleep met meubels hadden we in de kamer een mooie witte lege muur en het was de bedoeling dat ik de schilderijen daar zou ophangen.

Helaas, dat is niet gelukt. Of het aan mijn gebrekkige gereedschap ligt of dat de muren hier gemaakt zijn van een bijzonder hard materiaal, ik weet het niet, feit is dat ik met mijn boormachine niet in staat bleek om een fatsoenlijk gat te boren in de muur. Ik wilde de boel niet forceren en besloot tot drastische maatregelen. Riet laat Estela morgen een „handyman” bellen, een klusjesman, en dan mag die het klusje opknappen.


Website van Willem en Riet