Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Naderende verkiezingen

Schermafbeelding 2013-01-24 om 20.15.20


Op 13 mei van dit jaar zijn er verkiezingen op de Filipijnen en de voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Dat is merkbaar aan het charme offensief wat alle zittende kandidaten hebben geopend, maar ook aan allerlei andere voorbereidingen.

Een van de dingen waar we vandaag een uitgebreide waarschuwing voor ontvingen zijn de zogenaamde road blocks. Tijdens de verkiezingen is het dragen van wapens in het openbaar namelijk verboden (normaal mag dat blijkbaar wel, al heb ik er persoonlijk nog nooit wat van gemerkt) en de politie ziet daar in de aanloop naar de verkiezingen streng op toe. De reden voor het verbod is simpel: in het verleden kwam het behoorlijk veel voor dat mensen door gewapende aanhangers van een bepaalde kandidaat geïntimideerd werden om toch vooral maar op die bepaalde kandidaat te gaan stemmen. Buitenlanders hadden daar eigenlijk weinig last van want die mogen toch niet stemmen.

Er was echter nog een neveneffect, en dat werd gek genoeg veroorzaakt door de road blocks, oftewel de wegversperringen, van de politie. De politie mag je tijdens de periode voor de verkiezingen aanhouden voor controle op het dragen van een wapen, maar ze mogen je niet fouilleren. Eigenlijk maar er alleen een visuele controle plaatsvinden en ze mogen natuurlijk je papieren controleren. Alleen zijn de blokkades niet altijd politie maar van figuren die zich voordoen als politie en je vervolgens onder bedreiging van een wapen van je bezittingen ontdoen. Het is hier heel erg moeilijk te onderscheiden of iemand nou echt van de politie is of niet. Het feit dat iemand iets draagt wat op een uniform lijkt of alleen een T-shirt draagt met het woord ”Pulis” er op zegt namelijk helemaal niks.

Vandaag kregen we een email ter waarschuwing van dit soort neveneffecten van de verkiezingsperiode, met daarbij een kaart waarop staat aangegeven wat de risico gebieden zijn. De rode gebieden geven aan waar de probleemgebieden zijn en dat blijken toch vooral meer afgelegen gebieden te zijn. Rond Manila valt het sowieso erg mee wat natuurlijk te maken heeft met het feit dat hier de meeste politie is en de meeste particuliere bewaking. Gewoon wegblijven uit de aangegeven gebieden is dan ook de boodschap, en tegen de Nederlandse natuur van ”Dat maak ik zelf wel uit!” in gaan wij die boodschap ter harte nemen…



Website van Willem en Riet