Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Cyberjaya

08052012057


Negen jaar geleden was ik voor het eerst in Maleisië en ook toen was het doel van mijn bezoek het Shell kantoor in Cyberjaya. Vandaag was ik daar voor het eerst sinds die keer weer terug maar er was wel het een en ander veranderd.

Allereerst is het Shell kantoor, of Wisma Shell zoals het eigenlijk heet, niet meer hetzelfde gebouw als waar ik toen was geweest. Een paar jaar geleden is Shell verhuisd naar een heel nieuw kantoor iets verderop. En dat is wel grappig want negen jaar geleden was er nog vrijwel geen “verderop” in Cyberjaya. Ik herinner me van dat eerste bezoek dat het toenmalige gebouw in een park-achtige omgeving stond met heel veel groen, nu staan er overal kantoor- gebouwen. Cyberjaya moest een soort centrum worden voor Technologische bedrijven en dat is blijkbaar aardig gelukt.

Het enige vervelende is dat het net zo’n soort bedrijven park is als het Forepark in Den Haag, en er is dus geen flikker te beleven. Vandaar dat ik toch maar een hotel in de stad heb genomen, al betekent dat dat ik ‘s morgens met de trein naar Putrajaya moet reizen (een minuut of twintig) en vandaar nog tien minuten met een taxi naar mijn eindbestemming moet. Lastig, maar dat heb ik er wel voor over.

Vandaag was dus de eerste dag van de training die ik deze week volg. Dat werd een weerzien met een paar ouwe bekenden en ook, heel leuk, kennismaking met een paar mensen die ik soms al jaren ken via email en de telefoon en eindelijk eens in levende lijve ontmoet. En degene die de cursus geeft is nog eens en Nederlander ook! Wel een supporter van een totaal verkeerde club maar dat terzijde.

Het was overigens wel lastig om vanmorgen het Shell gebouw binnen te komen. Ze lieten me mooi wachten bij de balie totdat iemand mij op kwam halen, en omdat ik vroeg was moest ik daar drie kwartier op wachten! Ongelofelijk eigenlijk dat ik als Shell medewerker dus niet eens een ander kantoor zo binnen kan lopen met mijn Shell pas. En geloof het of niet, dat heeft niks met een ander land te maken, als ik vanuit Rijswijk naar het Centrale kantoor in Den Haag ging dan overkwam me precies hetzelfde...



Website van Willem en Riet