Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Snertweer

IMG_1202

De afgelopen weken hebben we vrij veel regen gehad. Dat komt nooit in langdurige regenval maar in korte tropische buien, van die buien die beginnen met een paar spatjes die aankondigen dat je ongeveer tien seconden hebt om beschutting te zoeken of je paraplu op te zetten voordat het echt goed losbarst. Meestal vallen die buien later in de middag of ’s nachts, en een enkele keer regent het ’s morgens vroeg nog maar de ochtenden zelf zijn vrijwel altijd droog en zonnig. Er is dus een patroon zichtbaar en dat is handig want dan kun je daar rekening mee houden, net zoals je in Kuala Lumpur iedere middag rond half vier op een fikse bui moet rekenen.
 
De Filipijnen kennen eigenlijk vier verschillende regengebieden en wij wonen in het deel waar normaal gesproken geldt dat het droog is tussen november en april en nat in de rest van het jaar. Filipino’s maken er zelf altijd grappen over als je er naar vraagt, volgens hen is het verschil tussen de twee jaargetijden dat de ene helft nat is en de andere helft nog natter. Dat is wat overdreven want zeker dit jaar waren de eerste maanden van het jaar erg droog, met weliswaar af en toe een bui maar niet dat je zegt nat. Zeker niet vergeleken met wat wij Nederlanders onder “nat” verstaan.
 
Behalve veel regen zouden we ook nu in het seizoen van de tyfoons moeten zitten maar daar hebben wij nog weinig van gemerkt. Er zijn er al drie gepasseerd maar dat was toen wij in Indonesië op vakantie waren en die hebben we dus gemist. De weerberichten geven nog niet aan dat er nieuwe tyfoons zitten aan te komen, meer dan een “mogelijke tropische depressie” ver in het zuiden zit er nog niet in. Toch valt er regen genoeg, vrijdagavond zijn we zelfs thuis gebleven omdat we geen zin hadden om ons zeiknat te laten regenen, en vanavond zagen we ons genoodzaakt om toch maar paraplu’s me te nemen op weg naar restaurant “Appenzeller”.
 
En over “Appenzeller” gesproken, dat is bij Riet op dit moment zwaar favoriet want er staat sinds twee weken weer erwtensoep op het menu. En niet zomaar erwtensoep, je mag dit gerust snert noemen want het is precies hetzelfde als onze Hollandse erwtensoep. Het is dan weliswaar regenseizoen maar dat is toch in de verste verten niet met een winter te vergelijken. Riet kan dat niets schelen, dertig graden of niet, snert is snert.

Het toetje hebben we overigens maar laten schieten deze keer, de foto is van vorige week...


Website van Willem en Riet