Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Philippine Arena

Iglesia_Ni_Cristo_Arena


Als je onderweg naar Subic ten noorden van Manila op de North Luzon Express Way rijdt dan zie je op een gegeven moment een enorm stadion in aanbouw. Ik had dat de vorige keren ook al gezien en ik vroeg deze keer aan mijn Filipijnse collega die ook mee reisde wat de bedoeling was van zo'n enorm stadion buiten de stad. Het antwoord was verrassend: "It's not a stadium, it is a Place of Worship".

Het blijkt te gaan om de "Philippine Arena" een bouwproject van wat wordt genoemd de grootste sekte ter wereld, de "Iglesia Ni Cristo" (de Kerk van Christus). Deze sekte, die zichzelf de enige ware kerk noemt (wat een verrassing..) is in 1914 opgericht hier op de Filipijnen door ene Felix Manalo, een ontevreden Katholiek die het niet eens was met het geloof waarmee hij was opgevoed. Het begin kleinschalig maar de beweging heeft op dit moment meer dan anderhalf miljoen leden verspreid over de hele wereld en zeker hier zie je de overal veelal roze gekleurde kerkgebouwen.

De belangrijkste kenmerken van de beweging zijn dat ze de traditionele Drie-Eenheid van de Christelijk Kerk ontkennen en dat ze niet geloven in de Goddelijke status van Christus. De kerkdiensten zijn op zondag en donderdag en bijwonen is verplicht. In feite is het niet bijwonen of te laat komen (de deuren gaan op slot!) een van hun drie grootste zondes, er zijn zelfs presentie lijsten om te registreren wie er allemaal geweest zijn. Verder is het verboden te trouwen met iemand van buiten de beweging, een ander lid aanklagen voor het gerecht mag ook niet, ze mogen geen lid worden van een vakbond en ze mogen ook niet via de computer proberen gegevens over de financiële situatie van de beweging te krijgen.

Hoewel deze sekte, want zo mag het rustig worden genoemd, in grootte de derde godsdienstige beweging op de Flipijnen is mag de invloed niet worden onderschat. Heel veel belangrijke en vooral heel erg rijke personen zijn lid, waaronder politici, televisie persoonlijkheden en acteurs. Om lid te kunnen worden schijn je veel geld te moeten hebben, het lidmaatschap is niet weggelegd voor de gewone mensen. De gebruikelijke bijdrage voor het lidmaatschap is tien procent van je inkomen en dat schijnt ook grif te worden afgestaan.

Helaas wordt het geld zoals gewoonlijk niet gebruikt om goede dingen mee te doen. Nee, in plaats daarvan bouwen ze idiote stadions ver buiten de stad…



Website van Willem en Riet