Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Riet gaat naar Leyte!

Leyte_Map


Het gaat er dan toch eindelijk van komen, Riet gaat samen met enkele andere ALIG vrouwen naar het eiland Leyte.

Vorig jaar was Leyte en met name de hoofdstad Tacloban wereldnieuws omdat het eiland zwaar was getroffen door de supertyfoon “Yolanda”. Na de berichten van Riet aan het thuisfront werd er in Rijnsburg een spontane inzamelingsactie gestart en het geld daarvan is via ALIG geschonken aan het herbouwen van een school in het dorpje Isabel.

Riet wil al heel lang een bezoek brengen aan het project om te zien hoe het er voor staat maar door de moeilijke omstandigheden en de totaal verwoeste infrastructuur op het eiland Leyte was de reis erheen tot voor kort vrijwel onmogelijk. Op dit moment zijn de herstelwerkzaamheden op het eiland aan wegen zover gevorderd dat een delegatie van ALIG het project in Isabel kan bezoeken en uiteraard gaat Riet mee.

Het regelen van de reis had nogal wat voeten in aarde want volgens de berichten was vliegen naar Tacloban geen optie omdat de weg van Tacloban naar Isabel heel erg slecht zou zijn. Er werd dus in eerste instantie twee weken geleden besloten om naar Cebu City te vliegen, vervolgens met een snelle ferry naar de stad Ormoc op Leyte te varen en dan vandaar per taxi naar Isabel te reizen.

Vorige week kwam er bericht van de organisatie die namens ALIG het schoolproject uitvoert dat vliegen via Tacloban toch de beste optie was, en zij zouden voor vervoer zorgen vanaf Tacloban naar Isabel. Daarna was het dus alleen een kwestie van de vluchten boeken van Manila naar Tacloban en een hotel in Ormoc bespreken voor een overnachting. En even voor de goede orde, de reis wordt door de vrouwen zelf bekostigd.

Inmiddels is alles geregeld, aanstaande maandag vertrekt Riet als alles goed gaat heel vroeg in de ochtend met vier van haar ALIG vriendinnen naar het zo zwaar door “Yolanda” getroffen gebied. Hopelijk kan ze heel veel foto’s maken, met name natuurlijk van het schoolproject zodat ze de mensen in Rijnsburg kan laten zien wat er met hun gulle gaven is gedaan.



Website van Willem en Riet