Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Nederlands brood!

Dutch_Bread_Hauz_Makati


Er zijn niet zo heel veel dingen uit Nederland die we hier missen, en dat heeft hoofdzakelijk te maken met het feit dat vrijwel alles hier gewoon te krijgen is. En het weinige wat hier niet te krijgen is nemen we mee vanuit Nederland, zoals Senseo pads, hagelslag en frikadellen. Toch is er één ding wat we hier wel degelijk missen en dat is lekker Nederlands brood.

Met brood is het in heel Zuid-Oost Azië zo'n beetje hetzelfde, het is te eten maar daar is alles mee gezegd. Logisch misschien omdat het hier historisch gezien geen brood cultuur is, hier eten ze al eeuwenlang rijst als basisvoedsel. Brood is iets wat de Westerlingen meebrachten toen ze handel begonnen te drijven in dit deel van de wereld. En net zo logisch, toen de mensen hier ook brood begonnen te bakken pasten ze dat uiteraard aan de Aziatische smaak aan. Het resultaat is brood waar naar onze smaak veel te veel suiker in zit, veel te veel zout en veel te veel vet.

We hebben al heel veel soorten brood geprobeerd, En dat begon al toen we in Maleisië woonden. En eigenlijk hebben we behalve het stokbrood van bakkerij "Tous les Jours" nooit echt brood gevonden wat we lekker vinden. Het standaard brood wat we in huis hebben is hetzelfde fabrieksbrood wat we in Maleisië ook al hadden. Dat smaakt redelijk maar het is een beetje slap en als het een week ligt is het nog steeds zacht, dus dat zegt wel genoeg over de hoeveelheid vet en conserveringsmiddelen.

Maar er kwam de afgelopen week goed nieuws! Een vriendin van Riet vertelde haar dat er ergens in Makati een Hollandse bakkerswinkel is, en na enig speurwerk op het Internet vonden we het adres. Vandaag gingen we er naar toe om eens te kijken of het inderdaad is wat we ervan verwachten en we werden niet teleurgesteld. Het kostte wat moeite voor we de winkel vonden in een beetje een achteraf straatje, maar de zaak zelf zag er op zijn Hollands keurig uit. En het assortiment zag er zo mogelijk nog beter uit. Goed, een tijgerwitje hadden ze niet, dat is misschien wat teveel gevraagd (misschien mag dat hier ook niet van Greenpeace) maar er lag een ruime keus aan soorten brood die we anders alleen maar kunnen zien in de bakkerswinkels in Nederland.

We gingen weg met een gesneden wit, een gesneden bruin, een paar ciabatta’s en een bananencake (het enige Oosterse tintje). Thuis gekomen bleek dat het met het brood van het “Dutch Bread Hauz” wel snor zit. Wat kan Hollands wit brood met hagelslag toch lekker zijn. Zeker als je helemaal in Manila zit...



Website van Willem en Riet