Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Nummer Codering Schema

Number Coding Scheme


Nu ik hier auto rij moet ik eerst even iets vertellen over een merkwaardigheidje in het verkeer in Manila, het Nummer Codering Schema. De officiële naam is “Eenduidig Mobiele Voertuigen Volume Reductie Programma”, en er wordt ook wel gesproken over het Kleur Codering Schema maar dat is eigenlijk een verkeerde benaming.

Dit schema bestaat sinds 2003 en is bedoeld om de problemen door het nog steeds toenemende gemotoriseerde verkeer tegen te gaan. Het principe is heel simpel: afhankelijk van het laatste cijfer van je nummerplaat mag je op bepaalde werkdagen niet of beperkt rijden. Het bovenstaande plaatje geeft het schema aan, en zoals je kunt zien mag ik op donderdag niet altijd en overal rijden want mijn nummerplaat eindigt op een “8”.

Af en toe worden deze regels aangepast maar op dit moment mag ik op donderdag tussen zeven uur ‘s morgens en zeven uur ‘s avonds niet rijden in de stadsdelen Makati en Las Pinas. Andere stadsdelen hebben deze beperkingen alleen tijdens de ochtend- en avondspits, maar er zijn ook stadsdelen waarvoor helemaal geen beperking geldt, en toevallig is Muntinlupa City, waar wij gaan wonen, er een van.

Mazzel dus, want het betekent dat we in dat opzicht geen beperkingen hebben maar we moeten wel rekening houden met de beperkingen in andere stadsdelen als we toevallig een keer op donderdag met de auto op pad gaan.



Website van Willem en Riet