Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Banana Catsup

Banana_Catsup

Iedereen kent natuurlijk tomatenketchup, maar weten jullie dat er ook zoiets is als bananenketchup? Echt waar, en het komt oorspronkelijk (want anders zou ik er natuurlijk niet over schrijven) van de Filipijnen. De populaire naam die hier gebruikt wordt is “Banana Catsup” waarbij het tweede woord uiteraard de Filipijnse verbastering is van het oorspronkelijke woord “ketchup”.

De Banana Catsup vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog toen er een enorm tekort was aan tomaten. Bananen waren er echter zat en zo werd het alternatief geboren voor de toen ook al heel populaire tomatenketchup. Een bijkomend voordeel was dat bananen niet alleen veel makkelijker te krijgen waren op de Filipijnen maar ook nog eens veel goedkoper waren (en nog steeds zijn) dan tomaten.

Het verschil in prijs is de reden dat veel fastfood restaurants op de Filipijnen bananenketchup bij hun producten geven in plaats van gewone ketchup. En vanwege de grote populariteit heeft zelfs McDonalds de bananenketchup in zijn assortiment. Als Riet voor een van haar liefdadigheidsprojecten ergens rijst of spaghetti gaat uitdelen dan gaan er altijd grote flessen met Banana Catsup mee. En daar blijft geen druppel van over want de Filipino’s sproeien net zo rijkelijk de Banana Catsup over hun eten als wij Nederlanders mayonaise over onze patat.

Maar is Banana Catsup ook geel is dan natuurlijk de vraag. Nee, het is normaal bruinig van kleur maar fabrikanten doen er vaak een kleurstof bij om het rood te maken en het meer op tomaten ketchup te laten lijken. De belangrijkste ingrediënten zijn uiteraard geprakte bananen, daarnaast zit er suiker in, azijn en diverse kruiden. En smaakt het ook echt naar bananen? Grappig genoeg vrijwel niet. Het lijkt met name door toevoeging van allerlei smaakstoffen veel meer op gewone tomatenketchup, alleen dus wat zoeter en ten opzichte van de standaard versie van tomatenketchup wat pittiger.

Een populair gerecht waarin Banana Catsup is verwerkt is Filipijnse spaghetti, en het wordt ook veel gebruikt als basis voor barbecue sauzen. Er zijn veel meer toepassingen maar Filipino’s doen daar toch al niet moeilijk over. Die doen Banana Catsup op vrijwel alles...Website van Willem en Riet