Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Alcohol Ban

S&R_Alcohol_Section


Sinds middernacht zijn de Filipijnen officieel drooggelegd, er is een ban op alcohol. Er mag vandaag en morgen geen alcohol worden verkocht of in het openbaar genuttigd, en dat heeft alles te maken met het feit dat er morgen verkiezingen zijn.

Verkiezingen zijn hier per definitie roerige tijden waarin opstootjes, demonstraties en zelfs geweld aan de orde van de dag zijn, zij het in de ene regio erger dan in de andere. Om dit alles zoveel mogelijk aan banden te leggen had de overheid in eerste instantie zelfs een volledig alcoholverbod van vijf dagen opgelegd, maar dat is deze week door het Hooggerechtshof teruggedraaid naar twee dagen na felle protesten van de horeca en middenstand.

Of het verbod veel uithaalt is maar de vraag want iedereen kon natuurlijk de afgelopen dagen net zoveel drank inslaan als hij wilde, maar het wordt door supermarkten in ieder geval wel serieus genomen. Toen ik vanmorgen in de S&R supermarkt was zag ik dat de hele dranksectie door enorme zeilen was afgedekt en ook de stelling met bier was met kartonnen platen dichtgemaakt. Vanmiddag in een andere supermarkt was het wat minder rigoureus gedaan maar ook daar was de dranksectie afgesloten door middel van linten.

Geen drank dus, en toen we vanavond naar restaurant „Outback” gingen voor onze wekelijkse ribbetjes (voor mij) en nacho’s met kaassaus (voor Riet) hadden we ons al voorbereid op vruchtensapjes in plaats van San Mig Light bier en witte wijn. Tot onze stomme verbazing was de eerste vraag van onze serveerster „The usual San Mig Light and a white wine?”. Want wat bleek, er zit een maas in de wet waar de horeca dankbaar gebruik van maakt. Er mag in restaurants en bars weliswaar geen alcohol worden geschonken deze twee dagen maar dat geldt alleen voor Filipino’s en niet voor buitenlanders…



Website van Willem en Riet