Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

De eerste maar vast niet de laatste

Luneta_Mass_20150118


Het was in meerdere opzichten een gedenkwaardige dag vandaag. De laatste dagen hielden we het weerbericht al angstvallig in de gaten want de eerste tyfoon van het jaar werd verwacht. net als bij de laatste tyfoons van afgelopen jaar waren er wisselende berichten over de route die de storm zou volgen en de sterkte. Gisteravond werd duidelijk dat de storm halverwege Luzon. vlak voor het bereiken van Manila naar het noorden af zou buigen, en inmiddels ook weer was afgezwakt van een tyfoon naar een tropische storm.

Laat gisteravond hoorden we de eerste regen op het dak en die is tot vanavond vroeg niet opgehouden. Het heeft de hele dag door gestaag doorgeregend maar wind hebben we niet gehad. Het aftuigen van de storm naar het noorden betekent ook voor onze beide gasten Leo en Marco goed nieuws want die zitten nu als alles goed is gegaan op Bohol en dat ligt inmiddels al buiten de invloedssfeer van de storm. De eerste storm van het jaar, genaamd Amang, hebben we dus al weer gehad en het zal zeker niet de laatste zijn.

Daarbij was het vandaag zonder twijfel de koudste dag die we tot nu toe hebben meegemaakt hier op de Filipijnen. De temperatuur was rond het middaguur niet meer dan een schamele tweeëntwintig graden en dat moet zowat een laagterecord zijn. Het was zelfs zo erg dat toen we vanavond op weg gingen voor wat boodschappen en een hapje eten dat Riet een jasje aantrok, en dat is in de afgelopen drie en een half jaar nog niet eerder gebeurd.

Voor het pausbezoek was de regen van vandaag geen goed nieuws want de Paus zou vandaag een mis opdragen in de open lucht. Die is gewoon doorgegaan heeft het onwaarschijnlijke record gevestigd de drukst bezochte mis ooit te zijn, met meer dan zes miljoen (dit is geen tikfout!) bezoekers.

Natuurlijk konden niet al die bezoekers een plekje vinden op het gras van het Rizal Park, maar de straten en wegen rondom het park stonden ook afgenokt vol. Op meer dan dertig plaatsen waren grote televisieschermen geplaatst waarmee mensen die te veraf stonden toch de mis konden volgen. Op de foto van vandaag staat een stukje van de menigte in het Rizal Park, allemaal gekleed in kleurige regenponcho's.

Morgen heeft heel Metro Manila en ik dus ook nog steeds vrij omdat morgenochtend de Paus weer vertrekt. Er wordt weer een grote verkeerschaos verwacht omdat vele duizenden mensen de Paus zullen gaan uitzwaaien langs de route naar het vliegveld, en daarom zijn uit voorzorg bedrijven en scholen gesloten.

Tenslotte nog even een kleine anekdote die zo typisch Filipijns is dat ik die toch even kwijt moet. Toen ik van de week naar McDonalds ging deed ik mijn bestelling in de praatpaal van de McDrive. Ik vroeg het meisje of er in plaats van gewone Coca Cola ook Coca Cola Light was. Het antwoord was "Yes, Sir!", dus ik zei, "Dan graag Coca Cola Light". Waarop het meisje zei, "Sorry Sir, Coca Cola Light is niet beschikbaar, alleen Coca Cola Zero"...



Website van Willem en Riet