Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Visum vernieuwen

Nederlandse_Auto

Onze visa verlopen op de 22e februari en we moeten dus voor die tijd ons visum verlengd hebben. Dat betekent dat we het hele moeizame proces van vorig jaar weer door moeten want er is geen verschil tussen het aanvragen en het verlengen van een visum.

Mijn werkgever is al maanden bezig om te onderhandelen met het Bureau van Immigratie of het nou niet wat makkelijker kan en vooral wat sneller maar nog steeds zonder veel resultaat. Er is wel inmiddels een toezegging dat we bij de volgende verlenging een visum krijgen voor twee of misschien wel zelfs drie jaar maar dat weten we nog niet zeker. Het schijnt zelfs dat het binnenkort groepsgewijs bij ons op kantoor geregeld kan worden maar dat gaat pas in april in en dat is voor ons dus te laat. Als we heel erg veel geluk hebben dan hoeven we deze keer alleen niet persoonlijk op het Bureau van Immigratie te verschijnen maar kunnen we dat via een machtiging overdragen aan het bedrijf wat de hele visum aanvraag voor ons regelt.

Want die mazzel hebben we in ieder geval: we hoeven niet overal zelf achteraan, dat wordt gelukkig voor ons gedaan. Ik heb mijn paspoort en alle andere papieren begin vorige week ingeleverd en voor mij is het proces dus al gestart. Ik kreeg zelfs vandaag al bericht dat fase 1 al afgerond is voor mij en ik zit nu dus al in fase 2 die drie tot vier weken gaat duren. Na fase 2 komt nog fase 3 maar die zou in een paar dagen afgerond moeten kunnen worden.

Riet’s aanvraag moet worden uitgesteld want ze heeft een reisje naar Nederland geboekt in Februari en dat zit de aanvraagprocedure in de weg. Als de aanvraag is ingediend mag je namelijk eigenlijk het land niet uit en aangezien de verwachting is dat de totale procedure zes tot acht weken gaat duren kan Riet’s aanvraag dus pas worden ingediend worden als ze weer terug is in Nederland. Dat is lastig want haar status verandert dan tijdelijk van ”alien” (buitenlander met langdurige verblijfsvergunning) terug in ”toerist”. De nadelen daarvan zijn dat ze bij terugkeer in Manila problemen kan krijgen omdat ze geen uitreis ticket heeft (gelukkig heeft KLM daar een goeie oplossing voor) en ze moet iedere drie weken haar paspoort inleveren om het toeristenvisum te laten verlengen.

Over ”aliens” gesproken, we zagen afgelopen zondag bij de S&R Mall een hele merkwaardige auto. Het ziet er weliswaar erg Nederlands uit, met zelfs een Grolsch sticker op de achterruit, maar of het helemaal authentiek is weet ik niet want volgens mij wordt dit model Toyota in Nederland helemaal niet verkocht…



Website van Willem en Riet