Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Eindelijk gelukt!

onbekend


Riet en ik hebben al jaren op de planning staan dat we op vakantie willen naar China en dat is om een aantal redenen niet doorgegaan. In 2010 verhuisden we toch nog redelijk onverwacht naar Maleisië en dat betekende dat de geplande vakantie niet door kon gaan omdat we precies in die tijd zouden verhuizen. Het jaar daarop verhuisden we naar de Filippijnen en kozen we in eerste instantie voor vakanties in Nederland. Vorig jaar besloten we dat die bezoeken aan Nederland niet echt de kwalificatie “Vakantie” mochten dragen dus besloten we om ook nog eens “echt” op vakantie te gaan en de logische eerste keus was China.

Wat toen roet in het eten gooide was het probleem met het verlengen van het Filippijnse visum van Riet. Haar paspoort lag bij de Filippijnse Immigratiedienst en aangezien we er niet gerust op waren dat we het op tijd terug zouden krijgen voor het aanvragen van een visum voor China besloten we onze plannen te veranderen en te kiezen voor een land waarvoor we geen visum hoefden aan te vragen. Het werd Indonesië, maar dat liep toen helemaal fout door problemen met de verlenging van Riet’s Filippijnse visum (dat kun je allemaal lezen in de blogs van mei vorig jaar).

Dit jaar wilden we dan toch eindelijk onze plannen voor een vakantie naar China een keer gaan verwezenlijken. We zaten alleen weer met dat visum, want je moet voordat je dat kunt aanvragen je hele vakantie al geboekt hebben, je moet je reisschema (met alle hotels) en je vliegtickets kunnen overhandigen bij de aanvraag.

Het eerste probleem daarmee is dat we na onze ervaringen van vorig jaar een beetje huiverig zijn geworden met het vooraf regelen (en betalen!) van de hele reis met als risicofactor het nog moeten aanvragen van een visum, en het tweede probleem is dat het reisbureau normaal gesproken pas twee weken voor vertrek alle reispapieren opstuurt en dat maakt de aanvraagperiode voor een visum wel erg kort.

Riet is vorige maand nog naar de Chinese Ambassade geweest met een aanbevelingsbrief van mijn werkgever om te kijken of we zonder reisdocumenten toch een visum konden krijgen, maar helaas pindakaas. We konden er dus niet onderuit, we moesten alles vooraf te regelen. Gelukkig kwam het reisbureau ons te hulp door alle reisgegevens eerder op te sturen en ik ben de tickets gaan regelen voor de vliegreizen want omdat we niet vanuit Nederland maar vanaf de Filippijnen vertrekken moeten we dat net als een visum zelf regelen.


Meteen na haar terugkeer uit Nederland is Riet naar de Chinese Ambassade gegaan met alle benodigde papieren en documenten (tenminste, dat hoopten we) om alsnog visums aan te vragen. Er werd nog even moeilijk gedaan over onze vliegtickets, want omdat ik die online had gekocht had ik alleen een door mijzelf geprint document met alle twee onze namen erop. Daar snappen overheden blijkbaar nog steeds niks van, maar nadat Riet dat had uitgelegd ging de aanvraag verder redelijk vlot.

Vandaag zouden de paspoorten met het visum klaar liggen op de Chinese Ambassade, en om kwart over tien kreeg ik van Riet al een mailtje dat het was gelukt. We gaan dus over drie weken eindelijk op vakantie naar China! Als er tenminste niet weer wat fout gaat...



Website van Willem en Riet