Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Defensive Driving

Twist_Shout_Party

De foto van vandaag slaat niet op de titel maar die hadden jullie nog tegoed van het feest van vrijdag.

Ik had vandaag een cursus “Defensive Driving”, oftewel een cursus veilig autorijden. Dat is niet verplicht maar wordt altijd wel aangeraden omdat je op die manier niet alleen wat grondbeginselen leert maar ook specifieke dingen over het verkeer in het land waar je woont. In Rusland heb ik die cursus ook gedaan en ik vond dat best zinvol dus had ik me voor Maleisië ook ingeschreven. Omdat die cursus daar een paar keer was uitgesteld is het er nooit van gekomen maar mijn inschrijving stond nog in het systeem en vandaar dus de cursus vandaag.

Het was een dagje theorie met veel gebruikelijke dingen en een paar gruwelijke filmpjes over wat er gebeurt als je je er niet aan houdt, maar toch heb ik het nodige geleerd over het verkeer op de Filippijnen. Ik heb daar al het nodige afgemopperd in eerdere blogs en mijn bevindingen werden in de cursus doodleuk bevestigd. Er zijn hier inderdaad ook verkeersregels maar niemand houdt zich eraan. En het belangrijkste is wel dat voorrang hier niet in de wet is vastgelegd, het gaat erom meer wie er uiteindelijk toegeeft. Lijkt me prachtig om te zien hoe dat in Rijnsburg zou gaan...

Maar wie is er dan de schuldige bij een aanrijding zul je zeggen. Nou, dat is makkelijk: het gaat er om wie iemand anders raakt en wie er geraakt wordt. Degene die iemand anders raakt is de schuldige. Een zootje dus, en de bedoeling van de cursus is dan ook richtlijnen te geven die er voor zouden moeten zorgen dat je niks raakt.

Vanavond kon ik een heleboel van het geleerde in gelijk in praktijk brengen. Ik moest namelijk Riet ophalen in de wijk Makati in het centrum, waar ze bij iemand op bezoek was geweest om interviews te doen voor een Tippi Wan(daarover later meer). Normaal is dat een ritje van zo’n twintig minuten, maar ik kon door de drukte van de avondspits en de invallende duisternis de afgesproken plek niet vinden en heb meer dan een uur rondgereden voor ik eindelijk ter plekke was. De terugweg was nog erger, we verdwaalden hopeloos in het centrum en kwamen in het muurvast staande verkeer terecht.

We deden er uiteindelijk twee uur over om thuis te komen al moet het gezegd dat we op een gegeven moment ergens zijn gestopt om even snel wat te eten. Dankzij Google Maps op de iPhone zijn we er uiteindelijk gekomen want daarop konden we in ieder geval zien waar we waren. Beslist niet dankzij de TomTom want daarvoor is geen kaart van de Filippijnen beschikbaar. Dat ding gaat dus de deur uit, iemand geïnteresseerd? Kaarten van Europa en Maleisië worden meegeleverd...



Website van Willem en Riet