Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Zwarte Zaterdag

Crucifiction_Philippines


Vandaag is de somberste dag van de Holy Week viering. Veel Filipino’s blijven thuis en komen hooguit buiten om ’s avonds naar een Mis te gaan tere voorbereiding op het Paasfeest. Het was dan ook bizar rustig overal vanmorgen, al bleek daar in feite aan het eind van de middag weinig meer van en was het de gebruikelijke drukte bij met name de supermarkten. De winkels zijn twee dagen dicht geweest en met het weekend voor de deur moeten er toch boodschappen worden gedaan, nietwaar.

Gisteren, Goede Vrijdag, was een dag met een heel ander karakter. Filipino’s nemen boetedoening voor hun zonden tamelijk ernstig op en de meest fanatieke gelovigen doen dat op Goede Vrijdag tamelijk hardhandig. Er zijn met name in de provincies heuse kruisigingen en die worden meestal als een schouwspel opgevoerd, compleet met Bijbelse kostuums en deelnemers verkleed als Romeinse soldaten. En vergis je niet, die kruisigingen zijn niet gespeeld, de gekruisigden werden echt aan het kruis gespijkerd!

In Manila, en met name in Quezon City, zijn weliswaar geen kruisigingen maar lopen de „zondaars” rond terwijl ze zichzelf geselen met stokken, bosjes bamboe en kettingen ter boetedoening ( „Penitencia” ). Vaak dragen de boetedoeners ook een geïmproviseerde doornenkroon en maskers, en dat laatste is hoofdzakelijk om hun identiteit te verbergen. Gisteren was in Manila de Roxas Boulevard, normaal gesproken een kilometerslange drukke verkeersweg langs de baai, gedeeltelijk afgesloten om ruimte te bieden aan de boetedoeners zodat ze zich daar zonder last van verkeer lekker konden geselen.

Overigens zegt de Katholieke Kerk dat ze, ondanks het zwaar religieuze karakter, tegenstander is van deze rituelen en ze veroordeelt. Het weerhoudt de zwaar gelovige Filipino’s er niet van om het ieder jaar weer te doen, en je kunt je dus ernstig afvragen in hoeverre deze rituelen nou eigenlijk nog religieus zijn...



Website van Willem en Riet