Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Jaarlijkse Safety Day

IMG_0001a


Het was weer zover, de jaarlijkse Shell Safety Day, een dag die ieder jaar in iedere Shell vestiging wereldwijd wordt gehouden. De dag staat, zoals de naam al aangeeft, helemaal in het teken van veiligheid en daarmee wordt niet alleen bedoeld de veiligheid op het werk maar ook daarbuiten.

Het doel van de dag is met zijn allen te praten over het bereiken van Goal Zero, oftewel gedurende een zo lang mogelijk periode over de hele wereld binnen Shell geen ongelukken met lichamelijk letsel tot gevolg. Dat is iets waarop voortdurend wordt gehamerd, en alle ongelukken die gebeuren (en dat worden er steeds minder) worden nauwkeurig onderzocht en uitvoerig besproken om herhaling te voorkomen.

Ondanks alle maatregelen en voorlichting zijn er toch ook het afgelopen jaar weer een aantal dodelijke slachtoffers gevallen, zoals iemand die bedolven raakte onder een muur die hij aan het afbreken was en een kraanmachinist die omkwam toen zijn kraan in een afgraving viel. Het ergste was dat beide ongelukken te wijten waren aan falen van de veiligheidsvoorschriften en dat wordt zwaar opgenomen.

Er waren zoals gewoonlijk de nodige toespraken maar aan de hand van verschillende groepssessies werd er ook over veiligheid gesproken. Ik was aangewezen als facilitator van een groep die een quiz deed over veiligheids- regels, oftewel ik mocht voor quizmaster spelen. Het ging me niet slecht af vond ik zelf, zeker als je in aanmerking neemt dat de informatie die ik van tevoren had gekregen minimaal was.

Jammer alleen dat ik aan de late kant was voor de lunch die er werd geserveerd waardoor ik zo’n beetje de restjes uit de schalen moest schrapen...



Website van Willem en Riet