Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Spannende dagen

Pagasa_2014-12-02

Voor het weerbericht kijken we hier altijd naar de website van de Philippine Atmospheric, Geophysical & Astronomical Services Administration, kortweg PAGASA, het Filipijnse equivalent van het Nederlandse KNMI. PAGASA heeft een speciale website pagina voor topische stormen en die is al een paar dagen helemaal leeg op een geruststellend regeltje na wat zegt dat er op dit moment “geen tropische storingen zijn binnen het verantwoordelijkheidsgebied van de Filipijnen”.

 
Dat lijkt mooi en het is op dit moment ook waar, maar of het zo gaat blijven is maar de vraag. Het regenseizoen zit er weliswaar op maar dat betekent niet dat we tot eind december geen tyfoons meer hoeven te verwachten. Dat hebben de afgelopen jaren wel aangetoond, en met name twee jaar geleden was de hevigste tyfoon van het jaar in december. Het lijkt een trend te worden dat de zwaarste stormen zich juist voordoen aan het eind van het regenseizoen.
 
Gisteren verschenen de eerste berichten over een tropische storm die zich op dit moment in een verontrustend tempo aan het ontwikkelen is boven de Stille Oceaan, weliswaar op dit moment nog ver van de Filipijnen maar wel onderweg hier naar toe. De storm, die inmiddels de internationale naam “Hagupit” heeft gekregen, bevind zich op dit moment op ruim drieduizend kilometer ten zuid-oosten van het zuidelijke eiland Mindanao maar zal waarschijnlijk in de loop van donderdagavond of –nacht de Filipijnse regio bereiken.
 
Ik zeg “waarschijnlijk” omdat verschillende computermodellen andere uitkomsten laten zien. Het ene model geeft een route aan die afbuigt naar het noorden voordat de Filipijnen bereikt worden, het andere model stuurt de storm recht op de Filipijnen af. Wat het gaat worden weten we dus nog niet maar spannend wordt het wel want de voorspellingen geven vrijwel allemaal aan dat de storm zich weleens zou kunnen gaan ontwikkelen tot een supertyfoon met dezelfde kracht als “Yolanda” vorig jaar.En dat is iets waar beslist niemand hier op zit te wachten.
 
We gaan de komende dagen het weerbericht dus met meer dan de normale belangstelling in de gaten houden want als de storm ons gaat treffen dan zal dat het komende weekend gebeuren. Vanavond werd er tijdens het Aziatisch weerbericht van de BBC ook al melding van gemaakt dus de hele regio houdt zogezegd zijn adem in.

Die rotstormen komen trouwens vrijwel allemaal in het weekend langs, dat riekt toch sterk naar een werkgevers complot!


Website van Willem en Riet