Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Politiek...

Raket Noord Korea

Het land staat op zijn kop door een aantal belangrijke politieke gebeurtenissen en daar staan alle kranten hier vol van.

Het eerste nieuws betreft de mogelijke lancering van een raket door Noord-Korea. De National Disaster Risk Reduction and Management Council, zeg maar het Filippijnse orgaan voor rampenbestrijding, heeft Filippino’s en in het bijzonder die in het noorden van Luzon aangeraden om tussen zes en elf ‘s morgens binnenshuis te blijven van 12 tot en met 16 april. De lancering kan op elk van die dagen plaatsvinden, wanneer precies is niet bekend maar wat wel bekend is is de baan van de raket.

Volgens de Noord-Koreanen gaat de tweede trap van de raket afgestoten worden ten noordoosten van Luzon, het eiland waarop Manila ligt. De Filippijnse regering heeft echter weinig vertrouwen in de efficiëntie van de Noord-Koreanen en is bang dat de raket een iets andere koers zal gaan volgen en dat kan betekenen dat de brokstukken van die tweede trap weleens op Luzon neer zouden kunnen komen. De regering maakt zich hier behoorlijk druk over en heeft zelfs het leger al in paraatheid gebracht om eventueel hulp te gaan bieden.

En over het leger gesproken, er is op dit moment een heus politiek incident aan de gang in de Zuid-Chinese Zee. Chinese vissersboten zijn betrapt terwijl ze aan het vissen waren binnen de 200-mijls zone, volgens Internationale normen de grens van een land wat aan een zee ligt. De Filippijnse marine heeft dus meteen een schip van de kustwacht uitgestuurd om de Chinezen op te brengen die zich bevonden bij een eilandengroep op 124 zeemijl ten westen van Luzon.

Het probleem is echter dat China geen enkel Internationaal verdrag aangaande de Zuid-Chinese Zee accepteert en de hele zee, tot aan de kust van de aangrenzende landen aan toe, als Chinees eigendom beschouwd. Volgens China waren de vissers dus helemaal niet in overtreding en ze hebben dan ook meteen twee oorlogsschepen gestuurd om de Chinese vissers te beschermen en de Filippijnse marine tegen te houden. De Filippijnen hebben daarop gereageerd door ook een oorlogsschip naar de plek des onheils te sturen.

Op dit moment is er een status quo waarbij allebei de partijen een afwachtende houding hebben aangenomen en er is inmiddels overleg gaande tussen beide landen om dit conflict diplomatiek op te lossen.



Website van Willem en Riet