Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Weer effe politiek

China_Philippines-Conflict


Het is een tijdje rustig geweest met betrekking tot de grensgeschillen tussen China en vrijwel alle andere landen rond de Zuid-Chinese Zee maar de laatste twee dagen is er weer de nodige ophef. De Filipijnse regering maakt zich grote zorgen over de nieuw ontstane situatie nu uit satelliet foto’s is gebleken dat China bezig is een aanwezigheid op te bouwen op een aantal eilanden die binnen de territoriale wateren van de Filipijnen vallen.

De president en andere regeringsleiders hebben de mond vol van wat ze noemen een situatie die effect heeft op de hele regio en een schending van het internationale recht, maar de vraag is wat ze er aan kunnen doen. Ze hopen eigenlijk dat de Verenigde Staten zich ermee zullen gaan bemoeien en die hebben inderdaad China al aangesproken op hun territoriale gedrag in de Zuid-Chinese Zee.

De hele situatie is complex zoals op het kaartje te zien is. Midden in de Zuid-Chinese Zee liggen vele eilanden die door de verschillende omringende landen worden geclaimd en op veel van die eilanden rusten meervoudige claims. Dat de situatie nu pas dreigt te escaleren heeft uiteraard alles te maken met de vondsten van olie en gas en natuurlijk de rijke visgronden waar alle aangrenzende landen graag hun vingers op willen leggen.

De Chinezen hebben daarbij het voordeel dat ze militair gezien van weinig van die omringende landen te duchten hebben. De Filipijnen bijvoorbeeld hebben helemaal niets in te brengen tegen de zeemacht die de Chinezen op de been kunnen brengen. En dat is waarschijnlijk ook de reden dat de Filipijnen het eerst door China worden belaagd.

Op dit moment wordt de strijd, afgezien van wat geschillen met waterkanonnen tegen vissersschepen hoofdzakelijk nog gevoerd aan de onderhandelingstafel, maar de Chinezen gaan ondertussen wel gewoon door met hun expansiedrift.

Het eind van dit verhaal is dus nog lang niet in zicht...



Website van Willem en Riet