Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Nieuwbouw

Filinvest_Development

Het gebied rond ons kantoorgebouw heet "Filinvest", naar de project ontwikkelaar die het gebied onder beheer heeft en die bezig is om daar in rap tempo een wijk neer te zetten die vol staat met hotels, appartementen en kantoorgebouwen.

Toen ik drie en een half jaar geleden (waar blijft de tijd!) voor het eerst in Manila kwam waren er maar een paar hoge gebouwen. Behalve ons kantoorgebouw waren dat de dubbele torens van de verzekeringsmaatschappij Insular aan de overkant van ons kantoor en vlakbij het Vivére Hotel. Het gebouw wat nu het Crimson Hotel is was toen nog in aanbouw, en verder stonden er een stuk of drie, vier appartementencomplexen die je met een beetje goeie wil ook wel als hoogbouw kunt kwalificeren.

Dat is in de afgelopen tijd hard veranderd. Het Crimson Hotel is af, en er is zelfs nog een ander hotel bijgekomen, het Acacia. En werkelijk overal rond ons kantoor wordt op dit moment gebouwd. Het groene park achter het gebouw is al anderhalf jaar geleden ten prooi gevallen aan een soort expositiecentrum en er verrijst het ene hoge gebouw na het andere.

Op zich is de locatie niet zo gek. Het is ver van de drukte van het rommelige centrum van Manila, met luxe winkelcentra en mooie hotels op loopafstand, en wat belangrijker is, een prima verbinding met de luchthaven NAIA dankzij de twee jaar geleden geopende Skyway. Die verhoogde tolweg loopt vrijwel rechtstreeks van NAIA naar onze wijk Alabang en je bent (vooropgesteld dat Terminal 3 ooit in gebruik genomen gaat worden voor internationaal vliegverkeer) in twintig minuten ter plekke.

Wat je je wel af en toe afvraagt is welke bedrijven er allemaal van die kantoren gebruik zullen gaan maken. Want de werknemers daarvan zullen al die nieuwe appartementen moeten gaan bewonen, en de talloze (?) bezoekers moeten van die hotels gebruik gaan maken. Opportunisme? Of zou er heel on-Filippijns een doordacht plan achter zitten? Ik hou het op het eerste...



Website van Willem en Riet