Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Spanning en sensatie

Bank_Robbery_14-09-12


Het was met het dagje wel vandaag. Het begon vanmorgen met een email over een bankoverval die aan de gang was in het winkelcentrum Molito en iedereen werd aangeraden zijn familie te waarschuwen om vooral niet naar Molito of het naastgelegen Alabang Town Centre te gaan. Wat er precies aan de hand was werd in eerste instantie niet duidelijk maar langzaamaan sijpelden de berichten via de nieuwszenders en de website van het ATC binnen.

Het bleek dat er inderdaad een overval aan de gang was. Drie overvallers hadden in een handgranaat naar binnen gegooid bij de Sterling Bank in Molito (dat is recht onder het fitnesscentrum waar ik altijd naar toe ga) en daarbij waren verscheidene gewonden gevallen. Het ging de overvallers echter niet om die bank; de granaat bleek een afleidingsmanoeuvre want ze wilden een geldtransport wagen overvallen die op dat moment net aankwam. Ze waren echter al gesignaleerd als zich verdacht gedragende personen door de aanwezige bewakers van het transport, nog voordat ze de handgranaat in de bank gooiden, en de overval mislukte dus. De overvallers probeerden te vluchten waarbij er geschoten werd. De overvallers renden richting het ATC waar op dat moment nog geen winkelenden waren en daar ontstond een vuurgevecht. De politie sloot het ATC hermetisch af en wist de overvallers te overmeesteren. Twee bewakers raakten gewond en een van de overvallers ook, die overleed op weg naar het ziekenhuis.

Inmiddels is de rust weergekeerd en alles is weer open. Het onderzoek is inmiddels al gestart naar de toedracht want zoals zo vaak wordt er gedacht aan een „inside job”. De eerste kop is ook al gerold want het hoofd van de politie in Alabang is op staande voet ontslagen en heeft een onderzoek aan zijn broek naar eventuele betrokkenheid. De bewaking in onze wijk Alabang is inmiddels verscherpt en het aantal beveiligers is verdubbeld, want Alabang is de wijk van de Filipijnse elite en daar willen ze geen gedonder. Het is overigens iedereen een raadsel waarom alweer een paar idioten probeerden een gepantserde geldwagen met tot de tanden bewapende bewakers te overvallen, want zoiets loopt hier vrijwel altijd voor de overvallers slecht en vaak zelfs fataal af.

De Filipino’s zelf halen over het voorval hun schouders op: „Ach, het is bijna Kerst”… Dat lijkt een merkwaardige reactie maar dat is het niet. Het is hier namelijk een trend dat het aantal overvallen en diefstallen omhoog gaat naarmate Kerst dichterbij komt. En met Kerst heeft iedereen graag wat geld te spenderen, ja toch…



Website van Willem en Riet