Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Halloween

Festival Mall

Het is eigenlijk pas morgenavond Halloween maar het is nu al duidelijk te merken dat er aan dit feest op de Filippijnen erg veel aandacht wordt besteed. Je ziet overal versieringen met vooral veel spinrag, doodshoofden en heksen, en vandaag zag je overal kinderen en zelfs ook volwassenen rondlopen die verkleed waren in een Halloween kostuum. In de Festival Mall was zelfs een soort modeshow georganiseerd waar het mooiste Halloween kostuum werd gekozen, en daar was heel veel belangstelling voor.

Voor mij is Halloween alleen bekend vanwege de kostuums en het langs de deuren gaan van kinderen voor “Trick or Treat”, maar dan eigenlijk nog alleen van de televisie. In de Verenigde Staten is het een enorm groot feest en onder de invloed van de Amerikanen, die nog een tijdje bezetters van de Filippijnen zijn geweest, is het blijkbaar ook naar hier overgeslagen. In Nederland heb ik er eigenlijk nooit zo veel van gemerkt, al begint het feest ook daar onder druk van de commercie de kop op te steken. Eigenlijk wist ik ook helemaal niet wat het nu eigenlijk voor feest was, en daarvoor hebben we tegenwoordig gelukkig het Internet.

Het is dus de avond voor Allerheiligen, en van oorsprong is het een Keltisch feest. De Kelten geloofden dat op deze avond, die de omslag was naar het donkere jaargetijde, de geesten van overledenen zouden proberen terug te keren via het lichaam van een levende. Om de geesten af te weren droegen de mensen die avond maskers om ze af te schrikken.

Later werd het feest min of meer overgenomen door de Christelijke Kerk, hoofdzakelijk om er zieltjes mee te winnen en daarom werden de “heidense elementen” overgenomen. Veel later kwamen daar door de Amerikaanse invloeden ook nog de uitgeholde pompoenen met uitgesneden griezelgezichten bij, en zo is blijkbaar het huidige Halloween ontstaan.

Weten we dat alvast voor volgend jaar, want dan komen de kinderen ook bij ons langs de deur...



Website van Willem en Riet