Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Berichten van thuis

katwijkse_strand_aug12


De kranten berichtten vanmorgen over Manila en het nieuws was niet goed. Het had al de hele week geregend voordat wij vertrokken en dat is blijkbaar na ons vertrek doorgegaan. Er is weer een tyfoon overgetrokken en de moesson heeft zoveel storm en regen gebracht dat zich inmiddels een kleine ramp aan het voltrekken is. Meer dan de helft van de stad staat onder water, er zijn al 270.000 mensen geëvacueerd en het dodental is inmiddels al opgelopen tot bijna zestig slachtoffers. En het eind is nog niet in zicht want het blijft volgens de berichten nog zeker tot woensdag regenen.

Het openbare leven zal grotendeels stil liggen in de stad en we vroegen ons af hoe het bij ons thuis in Alabang zal zijn. Het antwoord kwam via Riet’s vriendinnen op Facebook, ook in Alabang zijn er grote problemen. Weliswaar zijn er geen overstromingen omdat ons stadsdeel hoger gelegen is en over een goed afwateringssysteem beschikt, maar er zijn desondanks grote problemen door de harde wind, de striemende regenbuien, afgewaaide takken en omgevallen bomen, en niet in de laatste plaats door rondvliegende losgeraakte dakplaten. We hopen maar dat bij ons thuis alles goed is.

Hier in Nederland is het niet zo slecht als op de Filipijnen maar veel soeps is het ook hier niet. De temperaturen zijn laag voor de zomer, het regent voortdurend en het waait hard. Er zijn al dagenlang berichten dat het beter gaat worden maar daar is tot nu toe nog niet veel van te merken. Vanavond hebben we in strandtent ″De Westerkim″ wat gegeten en het was tekenend dat het er bijna leeg was. En uiteraard hebben we binnen gezeten, in plaats van lekker op het terras zoals toch wel de bedoeling is in deze tijd van het jaar...



Website van Willem en Riet