Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Gewoon in de supermarkt…

Heineken_0002


Afgelopen week vroeg er nog een van mijn Filipijnse collegaatjes wat ik nou mis uit Nederland, en dan speciaal wat betreft het eten. Daar moest ik heel hard over nadenken en het antwoord was eigenlijk simpel: niets.

Kijk, er zijn dingen die hier beslist niet te krijgen zijn, zoals bijvoorbeeld hagelslag. Ik heb dus een pak hagelslag meegenomen uit Nederland en dat staat nog steeds halfvol in de kast want ik eet het bijna nooit. Het is meer het idee dat als ik een keer trek in hagelslag heb dat het er is, maar om te zeggen dat ik het zou missen als het er niet was, nee.

Hetzelfde geldt voor typisch Nederlands eten, maar wat is dat eigenlijk? We hebben hier vrijwel alles behalve toevallig groenten waar ik toch al niet zo gek op ben, zoals andijvie en koolraap. Gewone bruine bonen hebben ze hier ook niet, maar er liggen een paar zakjes meegebrachte bruine bonen en kapucijners in de kast dus die eten we regelmatig. Riet mist witte asperges, al heeft ze die hier al een keer gegeten; die zijn er sus wel alleen heel erg weinig. Tuinbonen, die zijn er volgens mij echt niet, maar verder is de meeste groente gewoon te krijgen en de aardappelen zijn hier gewoon goed.

Wat verder? Bitterballen zijn inmiddels gesignaleerd, weliswaar niet helemaal dezelfde maar goed genoeg. De patat is hier prima, evenals de mayonaise al kijken ze je erg wazig aan als je zegt dat je mayonaise bij je patat wilt in plaats van ketchup. Als er dan toch iets genoemd moet worden dan zouden dat frikadellen zijn; die zijn hier ook echt niet en uitleggen wat het is valt ook niet mee want de eerste vraag is altijd „Wat zit erin?”. Ja, dat weten wij Nederlanders zelf niet en de vraag is of we dat willen weten. Balletjes gehakt? Geen enkel probleem, al is het wel zo dat ze de ene keer beter smaken dan de andere keer, afhankelijk van waar we het vlees vandaan hebben.

Wat overal gewoon in de supermarkten te krijgen is, net als overal op de wereld overigens, is ons Nationale bier. Ook dat drinken we bijna nooit, maar af en toe nemen we er eentje, zoals vanavond. Proost!



Website van Willem en Riet