Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Even weer wat politiek

De kranten op de Filipijnen stonden de afgelopen weken bol van schandalen rond vice-president Binay. De man werd in eerste instantie beschuldigd van corruptie maar gaande het onderzoek gaan er steeds meer beerputten open, met als voorlopig hoogtepunt het bericht gisteren dat hij betrokken zou zijn geweest bij een poging tot een coupe in 2006 met als doel de toenmalige president Arroyo af te zetten. Niet slecht allemaal voor een man die het in zijn hoofd heeft om president van dit land te worden, en niet verwonderlijk dus dat de roep om berechting van deze man steeds luider wordt.

Als je meer over deze persoon gaat lezen dan rijzen de haren je ten berge. Zo was hij ten tijde van die coupe poging burgemeester van Makati, het rijke stadsdeel in het centrum van Manila. Toen zijn derde en laatste drie-jarige termijn erop zat heeft hij zijn vrouw als kandidaat naar voren geschoven voor de burgemeesterspost, en dat was nog succesvol ook. Zo kon hij drie jaar achter de schermen aan de touwtjes trekken waarna hij “gewoon” zelf weer burgemeester werd voor drie perioden van drie jaar. Tegen de tijd dat de laatste termijn afliep was zijn zoon oud genoeg en nam het burgemeesterschap na een succesvol verlopen verkiezing over. Zo blijft het allemaal lekker in de familie.

Voor ons niet-Filipino’s klinkt dit allemaal verbijsterend, maar hier is dat de normaalste zaak van de wereld, niet alleen voor burgemeesters maar ook voor andere gekozen politici zoals gouverneurs. Het druist natuurlijk allemaal wel in tegen de bedoeling van de wet op ambtstermijnen, maar technisch gesproken is het niet illegaal wat ze doen.

Maar we zijn er nog niet! Binay droeg namelijk zijn totaal niet gekwalificeerde dochter voor voor een zetel in de Senaat, en ook dat lukte. De dochter zit nu in de Senaat, is als senator volkomen waardeloos omdat ze van toeten nog blazen weet, maar zo kan Binay mooi in de Senaat de belangen van de familie behartigen. Het feit dat hij zijn dochter überhaupt kandidaat stelde laat wel merken wat een totale minachting deze man heeft voor alles en iedereen, maar hij nu wel al zijn schaakstukken op hun plaats staan want hij heeft ook nog een dochter die in het Congres van volksvertegenwoordigers zit.

Binair was in de jaren tachtig een felle criticus van het bewind van Marcos en werd als zodanig door president Cory Aquino na de EDSA revolutie naar voren geschoven als burgemeester van Makati. Daarmee werd het paard van Troje binnengehaald want Binay bleek net zo'n machtswellusteling te zijn als Marcus die volk en vaderland opzij schoof voor het belang van zijn eigen familie.

Na drie desastreuze presidenten (Ferdinand Marcos, Joseph Estrada en Gloria Arroyo) gaat het nu wat beter maar er zal toch eens wat moeten gebeuren aan de regentenfamilies die de touwtjes in dit land in handen hebben. Het schijnt dat Binay het zelfs in zijn hoofd heeft gehaald om president te gaan worden, maar hopelijk blijft dat dit arme land bespaard...


Website van Willem en Riet