Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Treinen

PNR_Sucat_train

Toen ik afgelopen vrijdag naar de luchthaven reed over de Skyway zag ik voor het eerst een trein hier op de Filippijnen. Dat er wel degelijk treinen zijn hier wordt ’s morgens vroeg tot in de wijde omgeving bevestigd door constant getoeter wat zelfs tot in onze slaapkamer hoorbaar is terwijl de spoorlijn toch hemelsbreed een paar kilometer bij ons vandaan ligt.

 
Het spoor is geen populair vervoer hier op de Filippijnen. Dat is deels vanwege de tamelijk hoge prijzen maar ook vanwege het feit dat het wegennet veel meer ontwikkeld is dan het spoorwegnet waardoor vervoer per bus en Jeepney veel meer in trek is. Veel spoorlijnen zijn er ook niet, eigenlijk maar twee die in elkaars verlengde liggen en die in Manila bij elkaar komen.
 
De oudste is de Noord Lijn die in gebruik is sinds 1892 en vanuit Manila loopt tot aan San Fernando, ongeveer tweehonderdvijftig kilometer ten noorden van Manila. Deze lijn heef een vertakking met als eindpunt San Jose, ongeveer halverwege Manila en San Fernando.
 
In de Tweede Wereldoorlog werd de tweede spoorlijn, De Zuid Lijn, aangelegd vanaf Manila naar het zuiden, of eigenlijk het zuid-oosten, naar Bicol. Het eindpunt van deze lijn is de stad Legaspi op bijna vijfhonderd kilometer vanaf Manila. Ook deze lijn heeft een vertakking en wel naar de havenstad Batangas.
 
Aan het eind van de oorlog werd er overigens grote schade aangebracht aan de spoorlijnen waardoor zelfs na reparatie door de Amerikanen slechts veertig procent van het spoor nog berijdbaar was. In de loop van de jaren werd veel hersteld maar de vele natuurrampen blijven problemen veroorzaken. Zo zorgen overstromingen nog steeds voor schade, de Noord Lijn is lang buiten gebruik geweest door de uitbarsting van Mount Pinatubo in 1991 en een tyfoon veroorzaakte in 2006 grote schade aan de Zuid Lijn.
 
Zelf ben ik wel een liefhebber van treinreizen want ik vind dat een mooie manier om veel van een land te zien, en ik loop dan ook al een tijdje rond met plannen om een keer de rit te maken met de Zuid Lijn van Manila naar Legaspi. Maar voorlopig zit dat er niet in want dankzij de supertyfoon “Yolanda” van afgelopen najaar is het meest oostelijke deel van de Zuid Lijn op dit moment buiten gebruik en dat zal volgens de laatste berichten voorlopig nog wel even gaan duren ook...


Website van Willem en Riet