Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Riet terug bij de Birthright Foundation School

IMG_0034a


Het is al weer een tijdje geleden maar vandaag is Riet weer met een delegatie van de ALIG (de Alabang Ladies International Groep waar ze lid van is) mee geweest naar de Birthright Foundation School. Eén keer in de twee weken gaat een groepje vrouwen daar naar toe om de kinderen te wassen, eten te geven en zo nodig nieuwe kleren te geven. Riet heeft al eerder een stukje geschreven over deze school na haar eerste bezoek (de blog van
vrijdag 2 maart). Het was haar een tijdje niet gelukt om mee te gaan omdat er steeds voldoende aanmeldingen waren maar vandaag was het dan weer zover.

Alle vrouwen nemen iets mee en Riet zou voor fruit zorgen. Gisteren had ze een hele vracht kartonnen bakjes gekocht en gisteravond gingen we samen naar de supermarkt om een lading fruit in te slaan. Vanmorgen was ze al vroeg op om het fruit te snijden en alle bakjes te vullen. Om kwart over acht werd ze opgehaald en vertrok het gezelschap richting de Birthright School, gelegen op een half uurtje ergens ten zuiden van Manila.

Hoewel het niet de eerste keer was dat ze ging was Riet toch weer overweldigd door de omstandigheden waaronder de mensen daar leven, de armoede en vooral de stank. De vrouwen had een enorme vracht gebakken rijst (twee grote koelboxen vol), fruit en cupcakes meegenomen en Riet had een paar extra pakjes sigaretten meegenomen die gretig aftrek vonden bij de rondhangende jonge mannen. Er was gelukkig zoveel eten dat er ook buiten de school nog wat uitgedeeld kon worden.

Kleren waren deze keer niet meegenomen en Riet vroeg aan Tracy, de organisator van deze hulpactie, waarom niet. Het antwoord was dat de kleren in principe bedoeld waren voor kinderen die helemaal geen kleren hebben maar ze hadden gemerkt dat er de laatste keren steeds meer compleet naakte kinderen verschenen. Die werden zo door hun moeder gestuurd om op die manier extra kleren te krijgen, en dat maakte het onbegonnen werk.

Riet heeft ondanks dat ze haar handen vol had toch nog kans gezien om tussendoor foto’s te maken. Je kunt die bekijken op de Foto’s pagina.



Website van Willem en Riet