Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Smokkelen

Er stond vandaag een beetje een rare kop in een van de Filipijnse kranten: „Shell confirms smuggling” oftewel in goed Nederlands „Shell bevestigt smokkelen”. Op het eerste gezicht lijkt het alsof er ontdekt is dat mijn werkgever zich bezig houdt met smokkel en dat na betrapt te zijn toegeeft, maar net als de gemiddelde krantenkop in de Telegraaf is ook deze misleidend. Shell houdt zich zelf niet bezig met smokkel maar geeft toe schade te lijden doordat er heel veel olie wordt gesmokkeld naar de Filippijnen. Het is zelfs zo erg dat volgens schattingen van een andere oliemaatschappij zeker dertig procent van alle olie op de Filipijnen het land is binnen gesmokkeld.

Smokkelen is het grootste probleem van de Filipijnse economie en is zelfs al de doodsteek geweest voor verscheidene bedrijfstakken, met uiteraard een steeds grotere werkloosheid tot gevolg. Een groot voorbeeld is de schoenenindustrie in de stad Marikina, waar in 1994 nog meer dan honderdduizend mensen werk in hadden bij vijfhonderddertien geregistreerde schoenenfabrikanten. Vanwege de smokkel van goedkope schoenen vanuit China is de hele productie in elkaar gestort en vandaag de dag zijn er minder dan duizend schoenmakers over.

Het smokkelen van olie wordt steeds erger naarmate de olieprijs hoger wordt, en de grootste schadepost is voor de regering want die loopt miljoenen aan inkomsten mis. Het smokkelen van olie gaat soms met hele tankers tegelijk die voor de kust hun lading overladen in kleinere boten of gewoon zich zelfs gewoon aan de kade van hun lading olieproducten ontdoen. Hoe komen ze daarmee weg zul je zeggen. Nou, dat is nogal makkelijk, het douane personeel en de lagere ambtenaren die met het toezicht zijn belast zijn erbij betrokken. Er worden oogjes toegeknepen en papieren vervalst, bij wijze van spreken waar je bij staat. Als iets eenmaal op papier staat hier en er staat een officieel stempel op dan twijfelt niemand er meer aan dat het waar is wat er staat.

De Filipijnen zijn niet echt een uitzondering want smokkelen is een algemeen voorkomend verschijnsel in heel Zuid-Oost Azië. Maar de gevolgen zijn hier extra erg omdat dit al zo’n arm land is. En de rijken worden er nog rijker van en de armen blijven straatarm…



Website van Willem en Riet