Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

9-11

Lensbury_PM_Training

Het is vandaag op de kop af dertien jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de verschrikkelijk gebeurtenissen in de Verenigde Staten die iedereen kent als "9-11", met als dramatisch dieptepunt het ineen storten van de beroemde Twin Towers in New York.

Een vraag die in verband met die noodlottige dag nog al eens gesteld wordt is "Weet jij nog waar je was toen je het nieuws hoorde". Hoe het met jullie zit weet ik niet maar ik weet het nog precies, stomtoevallig zat ik toen net als nu voor een cursus in het buitenland. Het was alleen niet in Maleisië maar in Engeland, in London om precies te zijn.

De cursus vond toen plaats in een buitenwijk van de stad op het landgoed "The Lensbury Club", eigendom van Shell, waar toentertijd veel cursussen werden gegeven en wat verder ook bekend stond vanwege de tennissterren die er kwamen trainen voor Wimbledon vanwege de gravel baan op het landgoed. In de bar hingen diverse ingelijste gebroken rackets van diverse voormalige tennis grootheden, zoals bijvoorbeeld Boris Becker.

Midden onder de cursus kreeg iemand het nieuws door via een tekstbericht op zijn telefoon en even later zaten we in een stampvolle lobby allemaal stomverbaasd naar de tv schermen te kijken waarop aan één stuk door de aanslagen werden herhaald. Van de cursus kwam die dag uiteraard niet veel meer terecht.

Wat me ook is bijgebleven is de verwarring bij een van mijn medecursisten, een Nederlander uit Rotterdam met wie ik de hele week had zitten kletsen over onze gezamenlijke club Feyenoord. Hij had weliswaar een Nederlands paspoort, maar een Iraanse naam omdat zijn vader een Iraniër was. Hij maakte zich ernstige zorgen over zijn terugreis aangezien er allerlei verhalen de ronde deden over de paniek op de vliegvelden. Gelukkig hoorde ik later dat het allemaal was meegevallen.

De foto is genomen aan het eind van die cursus en laat helaas voor mij duidelijk te zien dat er sindsdien dertien jaar verstreken zijn...


Website van Willem en Riet