Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

En wij maar slikken…

Madrigal_Kerstversiering_a

Stomverbaasd heb ik vandaag een artikeltje gelezen in het Algemeen Dagblad, een artikeltje wat niet alleen van toepassing is op mij maar op heel wat mensen die ik ken. Voor diegenen die het niet gelezen hebben en die door jullie dokter de afgelopen jaren verteld is dat jullie last hebben van hoge bloeddruk, dit is interessant nieuws!

Op de jaarvergadering van Europese cardiologen in Amsterdam (ik wist niet eens dat dat bestond) is een nieuwe richtlijn bekend gemaakt voor de behandeling van hoge bloeddruk. Dat klinkt op zich misschien niet zo sensationeel maar het nieuws is dat de richtlijn voor wat een normale bloeddruk is wordt bijgesteld. Je bloeddruk is nu pas te hoog als de bovendruk boven de 140 is!

En nog opvallender is dat die beruchte onderdruk, waarvan mij altijd is wijsgemaakt dat die nog belangrijker is dan de bovendruk, helemaal niet meer gehanteerd gaat worden. Er wordt alleen nog maar gekeken naar de bovendruk en die mag dus tot 140 mm kwikdruk zijn voor mensen met een laag tot matig risico op hartziekte, en voor hoog risico patiënten zoals diabetici gaat ook zelfs nog een maximum van 130 gelden. Er was niet genoeg bewijs dat aparte normen voor boven- en onderdruk een positiever resultaat opleverden bij de behandeling van hoge bloeddruk dus wordt de hele onderdruk afgeschaft.

Is me dat wat? Hebben we daarvoor allemaal al die pilletjes moeten slikken? Toegegeven, mijn bloeddruk is door het pilletje wat ik slik omlaag gegaan tot wat nu toe voor mij voor normaal werd aangehouden, maar mijn bloeddruk was altijd tussen de 130 en 140 en volgens de nieuwe norm dus helemaal niet te hoog. Benieuwd wat nu de ziektekosten verzekeringen gaan zeggen, want ik denk dat er per jaar een fortuin wordt uitgegeven aan die pilletjes tegen hoge bloeddruk.

Oh ja, en Riet is diep verontwaardigd maar dat heeft niks met dit bloeddruk verhaal te maken. Nee, volgens haar zijn ze hier "stikstraals besodemieterd". Ze zijn namelijk eergisteren al begonnen met het ophangen van de eerste Kerstversieringen…


Website van Willem en Riet