Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Overstromingen in Manila

Manila_Flooding_Aug2013


Net als vorig jaar toen we rond dezelfde tijd in Nederland waren worden de Filipijnen getroffen door een aantal hevige tyfoons. Deze hebben de afgelopen dagen heel veel neerslag veroorzaakt en dat heeft net als vorig jaar weer grote gevolgen voor het land, en met name voor de hoofdstad Manila die getroffen wordt door zware overstromingen.

Op dit moment vallen er hevige moesson regens op het noordelijke eiland Luzon waarop Manila ligt als gevolg van de tropische storm Maring. Deze storm ligt ten oosten van Luzon en wint nog steeds aan kracht. Het goeie nieuws is dat de storm van de Filipijnen weg beweegt in de richting van Taiwan, maar er is ook slecht nieuws. De regenval zal de komende dagen nauwelijks afnemen en dat betekent dat de overstromingen alleen maar erger zullen worden.

Vanmorgen kreeg ik een berichtje op mijn mobiele telefoon van mijn werkgever Shell Philippines waarin medewerkers werd geadviseerd vooral niet naar kantoor te komen als dat door de overstromingen gevaarlijk kon zijn. De zwaarst getroffen wijken in de stad zijn net als altijd weer de laag gelegen en dus kwetsbare wijken in het noordelijk deel van Metro Manila. Het stadsdeel Muntinlupa waar wij wonen is hoger gelegen en de gevolgen van de zware regenval blijven daar dan ook meestal beperkt, zeker in onze woonwijk waar een redelijk goed afwateringssysteem is.

Het wordt weer even afwachten wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn voor de bevolking maar als het net zo gaat als vorig jaar dan zullen weer heel veel mensen uit hun huizen worden verdreven. We krijgen vaak dezelfde vragen, waarom mensen in die kwetsbare gebieden blijven wonen en waarom de overheid geen maatregelen neemt. De antwoorden zijn simpel, de mensen moeten daar wel wonen want daar is hun werk en de overheid doet niets omdat het geld kost wat ze of niet hebben of liever in eigen zak steken.

Voor Riet betekent het vast en zeker dat ze bij terugkeer weer de handen uit de mouwen kan steken want er zal ongetwijfeld weer heel veel noodhulp nodig zijn.



Website van Willem en Riet