Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Voorpagina

IMG_1176 copy

Nou, we staan er weer gekleurd op hoor, ons Malampaya project heeft de voorpagina gehaald van wat we rustig de Filipijnse Telegraaf mogen noemen, de Inquirer. Dat is niet voor het eerst want ons project komt regelmatig in het nieuws en zelden in positieve zin. Waar dat precies aan ligt weet bij Shell Philippines niemand maar het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de hoge energieprijzen en aangezien Malampaya zorgt voor bijna de helft van de energievoorziening op het eiland Luzon worden wij daar waarschijnlijk mede verantwoordelijk voor gehouden.
 
Deze keer gaat het om een regelrecht schandaal want er schijnt 900 miljoen pesos, dat is omgerekend bijna zestien miljoen Euro, aan royalties van het Malampaya project verdwenen te zijn. Het geld was bedoeld voor het bekostigen van agrarische hervormingen maar blijkbaar is het in plaats daarvan naar schimmige instanties gegaan. Op zich is dat niet verbazend want er blijft hier altijd heel veel geld aan de strijkstok hangen, maar de referentie naar het Malampaya project bezorgt ons wel weer een slechte naam.
 
En het vervelende is dat het helemaal niet terecht is dat Malampaya hierbij wordt vermeld. Shell Philippines betaald namelijk die royalties niet direct aan instanties maar overhandigt dat geld direct aan de overheid. En zowel Shell als de andere partners in het Malampaya project hebben geen enkele invloed op wat de overheid vervolgens met dat geld doet. Vervelende negatieve publiciteit dus dankzij suggestieve koppen in de krant, het is inderdaad net de Telegraaf.

De foto van vandaag heeft met dit alles overigens niks te maken, ik vond die lucht gewoon mooi…


Website van Willem en Riet