Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Effe SSS betalen...

Riet had vandaag een op het eerste gezicht eenvoudig klusje, het betalen van de maandelijkse SSS voor Estela en Lito. SSS is het Filipijnse Social Security System, de sociale verzekering die door de werkgever betaald wordt. Dat betalen kan direct bij onze bank dus niks aan de hand zou je zeggen, maar zoals met heel veel dingen is hier niks makkelijk en alles tijdrovend.

Voor Estela was er betaald tot en met december maar voor Lito was december nog niet betaald. En zoals gewoonlijk wilde Riet drie maanden vooruit betalen zodat we er voorlopig geen omkijken meer naar hebben. Om het invullen van extra formulieren te vermijden betaalt Riet altijd contant, dus het eerste wat ze op de bank deed was contact geld tappen. Daarmee ging ze naar het loket en dacht even snel alles te regelen maar dat viel tegen.

Alles in een keer betalen kon niet, eerst moest de achterstallige decembermaand voor Lito betaald worden en dan voor allebei de volgende drie maanden. Dat betekende twee keer formulieren invullen, en niet zomaar een formulier maar een in zevenvoud. En geen doordrukformulieren maar net als met vrijwel alle formulieren hier moest er nog ouderwets carbon tussen. En onder de laatste ging weer een blaadje karton om te zorgen dat het niet doordrukte op de volgende set van het blok. Toen dat tamelijk omslachtige proces afgerond was en de twee sets formulieren waren ingevuld moest er betaald worden. En nee, dat kon niet met één bedrag, het moest in twee aparte bedragen, voor de decembermaand van Lito apart en voor de drie maanden voorschot apart.

Nou had Riet van de flappentap alleen maar biljetten van duizend pesos gekregen en dat was lastig met het teruggeven van wisselgeld dus de dame achter het loket ging eerst zelf die duizendjes wisselen voor biljetten van vijfhonderd. Uiteraard moest er daarvoor een verklarend briefje in het geldlaatje worden achtergelaten en daarna pas kon ze het wisselgeld teruggeven. En nee, ook dat kon weer niet in één keer, Riet kreeg keurig twee aparte bedragen wisselgeld, voor allebei de betalingen één.

Dit ogenschijnlijk zo simpele klusje nam dus bijna drie kwartier in beslag aan het loket. Nu begrijpen jullie waarom je hier overal geduld mee moet hebben, niet alleen als je staat te wachten op je beurt maar zelfs als je zelf aan de beurt bent …



Website van Willem en Riet