Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Weer over het weer

Makati_vanaf_Skyway

Vanmorgen las ik in de Nederlandse kranten het bericht dat er een zware tyfoon aan het ontwikkelen is boven de Grote Oceaan die op dit moment richting de Filipijnen en Japan raast. Volgens de kranten wordt de tyfoon “Neoguri” genoemd maar hier op de Filippijnen wordt de naam “Florita” gebruikt, waarvan de letter “F” aangeeft dat het alweer de zesde tyfoon is van dit jaar.

Hier hebben we inmiddels al meer nieuws. Volgens de Filipijnse meteoroloog Glaiza Escullar worden er windsnelheden gemeten van 185 kilometer per uur en sommige windstoten bereiken zelfs een snelheid van 220 kilometer per uur. Dat zijn voor Nederland volkomen onwerkelijke situaties want zelfs bij de zwaarste storm of de zwaarste onweersbui komen niet eens kortdurende windstoten voor met die snelheid.

De verwachting is dat de storm zich vandaag gaat ontwikkelen tot een supertyfoon met piekwinden tot 315 kilometer per uur, maar om onze familie en vrienden in Nederland gerust te stellen, de storm zet op dit moment koers naar het noordwesten in de richting van Japan en zal dus de Filippijnen niet direct treffen. Wel werden de vissers en kleinere schepen gewaarschuwd evenals bewoners van kustdorpen aan de oostkust, want de storm zorgde vanmorgen al voor golven tot een hoogte van negen meter.

Voor ons hier in Metro Manila waren er voor vandaag moessonregens voorspeld, dus zware buien maar daar zou het gelukkig bij blijven. Nou ja, “gelukkig”, het zou ongetwijfeld betekend hebben dat grote delen van Manila weer onder water zouden komen te staan. Maar het viel alles mee want er is de hele dag maar één kort buitje gevallen.

Deze keer hebben we dus mazzel gehad, maar het regenseizoen is nog lang...


Website van Willem en Riet