Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Voorbereidingen voor de storm

Madrigal_Gate-20141206-001

De tyfoon "Ruby", of zoals hij in de internationale media wordt genoemd "Hagupit", beweegt langzamer dan verwacht. Dat leverde vanmorgen een beetje een bizarre ochtend op want in plaats van wakker te worden met regen en wind zoals we hadden verwacht was het vanmorgen windstil, het zonnetje scheen en de vogeltjes zongen in de tuin.

De weerberichten moesten vandaag door het trage tempo van de storm allemaal worden bijgesteld ten aanzien van het moment waarop de tyfoon de oostelijke eilanden van de Filipijnen gaat bereiken. Dat wordt in plaats van vannacht nu de komende nacht, en dat heeft als groot voordeel dat de evacuaties die in volle gang zijn meer tijd hebben om mensen in veiligheid te brengen. Met name kerken, scholen en andere grote stenen gebouwen in en rond Tacloban zitten op dit moment stampvol met evacuees.

De hele dag bleef het vandaag mooi en rustig weer en werkelijk niets wees op een naderende tyfoon. Het was overal zelfs uitzonderlijk druk met winkelende mensen, mogelijk omdat iedereen er van uit gaat dat er morgen misschien geen mogelijkheid meer is om de deur uit te gaan, of omdat winkels vanwege de storm gesloten zullen zijn.

En ook hier worden overal voorzorgsmaatregelen getroffen voor de naderende tyfoon, en dat betreft hoofdzakelijk de al weken geleden aangebrachte kerstversieringen. De poort bij de Madrigal Gate, de grootste toegangspoort tot onze Village, is vannacht helemaal gestript van alle kerstdecoraties die er op waren aangebracht en ziet er nu weer vervelend kaal uit.

Wij hebben ook wat maatregelen genomen rond ons huis. De kerststerren die ik vorige week aan de gevel heb opgehangen heb ik weer naar beneden gehaald, op het terras hebben we alle kussens opgeborgen en de beide tuinstellen in de luwte geschoven. Dat alles voor het geval dat de storm ons vannacht zal bereiken, maar dat is allerminst zeker.

Wel hebben we zoiets van "Laat het kreng nou maar komen want dan hebben we het gehad". Want traag of niet, dat de storm eraan komt is een ding wat zeker is.


Website van Willem en Riet