Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Bayad

Het woord “bayad” kan in het Tagalog van alles betekenen maar het heeft altijd te maken met geld. Het word wordt gebruikt om vrijwel iedere vorm van betaling aan te geven, zoals een gewone betaling maar ook huur, honorarium, inkomen, porto, tol en salaris. Voor alles gebruik je het woord “bayad”, en als je met een Jeepney reist en de chauffeur wilt betalen dan roep je naar hem, “Mama, bayad!”.
 
Wat betalen betreft, het betalen van rekeningen gaat hier anders dan in Nederland. Zaken als automatische overschrijvingen zijn hier onbekend en dat betekent dat je iedere rekening weer apart moet betalen. Helemaal teruggeworpen naar het Stenen Tijdperk zijn we hier gelukkig niet want er zijn een paar alternatieven die we in Nederland weer niet kennen.
 
Omdat de betaaldienst op het Internet die we normaal gebruiken er nog steeds uit lag ging ik voor het betalen van de rekeningen die ik had liggen naar de bank. Riet had me gewaarschuwd dat ik wel vooraf wel geld moest tappen want overschrijven van je rekening doen ze hier gek genoeg niet. Als je je rekeningen aan het loket betaald is het boter bij de vis.
 
Dat bleek niet helemaal juist, want het kan wel zo maar de vriendelijke dame die me altijd helpt op de bank wees me op een andere mogelijkheid die ik niet kende en Riet dus blijkbaar ook niet. Je kunt namelijk rekeningen voor bepaalde bedrijven betalen via de pin automaat en dat bleek verrassend simpel. Behalve pinnen kun je met je betaalpas via dezelfde automaat dus wel degelijk bedragen overmaken.
 
De enige voorwaarde is dat het bedrijf waaraan je moet betalen is voorgeprogrammeerd in de automaat, maar de meeste bedrijven waar wij rekeningen van krijgen zijn dat. Gas en licht, water en telefoonrekeningen kunnen  dus simpelweg via de pinautomaat worden betaald, en het gaat nog makkelijk ook!
 
Er is nog een alternatief voor het betalen van rekeningen en dat wordt door heel veel Filpino’s gebruikt, en dat zijn de Bayad Centers. Dat zijn speciale kantoren waar je al je rekeningen contant kunt betalen, en er is er ook een in de Ayala Alabang Village. Daar staan altijd wel lange rijen, maar daar hebben al die rijke mensen die er wonen geen probleem mee. Ze gaan namelijk niet zelf maar sturen de chauffeur of de maid.

Ja, wij niet hoor, wij betalen online. Als dat werkt...


Website van Willem en Riet