Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

"Maraming Salamat"

Jongetje_in_Tacloban


Vandaag is de grote dag in Nederland voor de hulpacties voor de Filipijnen. Voor iedereen die nog een donatie moet doen, kijk eerst nog even naar de foto want dan weet je waar je het voor doet. Mijn Filipijnse vrienden waren oprecht ontroerd dat een ver en hier toch relatief onbekend land als Nederland zoveel doet voor een land als de Filipijnen en een kreeg spontaan tranen in haar ogen toen ze van de actie hoorde. Ik kreeg een mailtje met de tekst, "Maraming Salamat sa mga kaibigan naming sa Netherlands. Mabuhay kayong lahat", wat betekent "Heel veel dank aan onze vrienden in Nederland. Lang leve jullie allemaal".

Riet heeft het vandaag ook weer heel erg druk gehad met de hulpacties van ALIG. Na het sporten vanmorgen vroeg en wat snelle boodschappen is ze eerst met onze chauffeur Lito water gaan halen om vervolgens de tien containers met elk vijfentwintig liter naar een kamp in San Pedro te gaan brengen. Thuis gekomen heeft ze zich een beetje opgefrist om daarna meteen door te gaan naar het huis van een van de ALIG vrouwen.

Daar is ze samen met een paar andere vrouwen de hele middag bezig geweest met het maken van noodpakketten voor de slachtoffers van de supertyfoon. Ze begonnen met duizend "hygiënische" pakketten, met daarin onder andere handdoeken, maandverband, zeep, tandenborstels, waspoeder, dat soort dingen. Daarna werden er vijfhonderd baby pakketten gemaakt, met onder andere luiers, babyvoeding en een knuffel. Als laatste maakten ze ook nog duizend voedselpakketten met daarin drie kilo rijst, blikjes sardientjes, blikjes vlees, blikjes groente, noedels, koekjes en nog veel meer. Er is vrijwel geen enkele supermarkt meer hier in de buurt waar ze nog tandenborstels en blikjes sardientjes hebben...

Iets heel anders nog, er is ook een interessant nieuwtje van het gestolen-telefoons front. De andere vrouw wiens iPhone was gestolen had namelijk via de standaard functie in iCloud om de locatie van je iPhone te vinden een adres bemachtigd waar haar telefoon zich bevond. Omdat wel duidelijk was dat de telefoons gejat moeten zijn door een werknemer van het cateringbedrijf heeft ze de baas van die catering gebeld en het adres doorgegeven. Ze zei dat ze vandaag nog haar telefoon terug wilde anders ging ze naar de politie om aangifte te doen. Een uur later had ze haar telefoon weer terug. Jammer genoeg was ze niet op de hoogte van het feit dat ook de telefoon van Riet was gejat, want de dief is waarschijnlijk dezelfde persoon. Maar daar is de voorzitter van ALIG inmiddels achteraan, dus heel misschien krijgt Riet ook haar telefoon nog terug.



Website van Willem en Riet