Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Terug in Cyberjaya

Wisma_Shell_Cyberjaya

Zoals ik al zei, de cursus die ik op dit moment volg is niet in Kuala Lumpur zelf maar in Cyberjaya, wat op een half uur rijden afstand ligt, iets verder dan halverwege de luchthaven. Cyberjaya is de afgelopen vijftien jaar uit de grond gestampt met de bedoeling een soort Maleis Silicon Valley te worden met allemaal High Tech bedrijven. Shell heeft er als een van eerste bedrijven zo'n veertien jaar geleden zijn IT hoofdkwartier voor de hele regio Azië gevestigd.

De eerste keer dat ik er een bezoek bracht was in 2003, tijdens mijn allereerste bezoek aan Zuid-Oost Azië en Maleisië in het bijzonder. Veel was er toen nog niet, maar in de afgelopen tien jaar is er een kleine stad ontstaan met heel veel vestigingen van grote bedrijven en met name de IT reuzen zoals IBM en Dell. Het kantoor waar Shell nu gevestigd is is overigens niet hetzelfde als dat waar ik in 2003 een bezoek bracht, dat was toen een gehuurd pand en zo'n tien jaar geleden heeft Shell er een eigen kantoorgebouw betrokken.

Je ziet er nu ook appartementencomplexen verrijzen want de toenemende werkgelegenheid vraagt natuurlijk om huisvestingsmogelijkheden voor de werknemers. De wegen zijn ook prima, de verbinding met de luchthaven en Kuala Lumpur ook, maar gek genoeg blijft de rest toch wat achter.

Restaurants en winkelcentra vind je er nog nauwelijks, en hoewel hotels een beetje beginnen te komen is het ontbreken van dat soort dingen voor veel mensen toch waarschijnlijk een beletsel om zich hier nu al te vestigen. De meeste van mijn collega's in Cyberjaya wonen er dan ook niet, ze reizen vrijwel allemaal iedere dag op en neer naar Kuala Lumpur, door de drukte van het verkeer.

Zelf reis ik naar Cyberjaya per trein vanuit het centraal in Kuala Lumpur gelegen station KL Sentral wat recht tegenover het hotel ligt. Jammer alleen dat het vanaf het station waar ik aankom nog dik tien minuten rijden is met een taxi. Het geeft aan dat Cyberjaya nog steeds een beetje "in the middel of nowhere" ligt...


Website van Willem en Riet