Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Tijdelijk rust

haiyan_kids


We hebben de afgelopen twee dagen heel erg veel emailtjes, sms-jes en Whatsapp berichten gekregen van familie, vrienden en bekenden die zich allemaal afvroegen hoe of het met ons was na de supertyfoon “Yolanda”. Gelukkig hebben we iedereen gerust kunnen stellen, er is bij ons niets ernstigs gebeurd en we maken het best. En uiteraard waren we blij met al die blijken van belangstelling, het deed ons goed dat zoveel mensen bij het zien van de rampzalige beelden op de Nederlandse tv ook aan ons dachten.

Niet alleen met ons gaat het goed maar ook de rest van de gemeenschap hier in Alabang heeft de draad weer opgepikt alsof er niets is gebeurd, en er is natuurlijk hier ook eigenlijk weinig gebeurd. De meeste rommel, bestaande uit afgewaaide bladeren en takken, is inmiddels vrijwel overal opgeruimd en vandaag was het in Alabang al weer “business as usual”. Wel blijft de ramp het gesprek van de dag, want heel veel mensen hebben familie of vrienden in de getroffen gebieden wonen en weten nog niet altijd of alles goed met ze is.

Vanavond kwam onze hulp in de huishouding Estela terug nadat we haar vrijdagochtend vervroegd naar huis hadden gestuurd. Estela komt oorspronkelijk van Leyte, het eiland wat het zwaarst is getroffen door de storm. Ze komt zelfs uit dezelfde provincie als waar de zeer zwaar getroffen stad Tacloban ligt en we vroegen dan ook meteen of alles goed was met haar familie. Het goede nieuws was dat ze allemaal in orde zijn maar het huis van Estela’s zuster is gedeeltelijk verwoest, het dak is er compleet vanaf.

Ondertussen loopt het geschatte aantal slachtoffers nog steeds op tot in de tienduizenden en er zijn ruim vier miljoen mensen direct getroffen door de gevolgen van de supertyfoon. Er is een enorm tekort aan voedsel, onderdak en drinkwater, terwijl de reddingswerkzaamheden nog steeds bemoeilijkt worden doordat veel gebieden nog steeds niet of heel slecht bereikbaar zijn. En waar men natuurlijk heel erg bang voor is is dat er ziektes gaan uitbreken, want veel weerstand hebben de meeste van die arme mensen toch al niet.

En het is bijna niet te geloven, maar de rust van vandaag was maar tijdelijk. De volgende tyfoon, nummer zesentwintig van dit seizoen, is al weer in aantocht en gaat overmorgen Mindanao in het zuiden bereiken.



Website van Willem en Riet