Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Veiligheid

image002

Vanmorgen hadden we op het werk een ontbijtsessie met het hele project team over veiligheid. Daar wordt ook bij Shell heel erg veel aandacht aan besteed en dat geldt niet alleen voor de werkplekken met een hoge risicofactor maar voor iedereen. We krijgen allemaal met grote regelmaat informatie over incidenten die kunnen variëren van kleine ongelukjes tot ongevallen met fatale afloop, allemaal natuurlijk met de bedoeling dat er van geleerd wordt.

Vorige week werd de olie en gas industrie opgeschrikt door alweer een ernstig ongeval, dit keer op een gasplatform van Chevron voor de kust van Nigeria waar een gasexplosie het hele platform in brand zette. Van de 154 man aan boord zijn er nog steeds twee vermist en het zoeken naar hen is inmiddels gestaakt. Weer twee slachtoffers bij een ernstig ongeval in onze tak van industrie, en dat terwijl de ramp in de Golf van Mexico nog vers in het geheugen ligt.

Veiligheid voor alles is dus altijd de hoogste prioriteit en dat werkt overal door, ook op betrekkelijk “veilige” plekken zoals een kantoorgebouw. Je staat er soms verbaasd van hoeveel ongelukken, en ook soms ernstige, er gebeuren in een doodnormaal kantoorgebouw. Mensen die van een trap af flikkeren omdat ze de leuning niet vast houden, maar ook idiote dingen zoals iemand die struikelt over een lade die iemand anders open heeft laten staan. Het klinkt af en toe te stom voor woorden maar als je de foto’s van de gevolgen ziet en het lijstje van ongelukken dan ga je daar snel anders over denken.

Shell hanteert een lijstje van “Life Savings Rules”, levens reddende regels, waar iedereen zich strikt aan dient te houden en je komt bij overtredingen niet makkelijk weg. En het zijn niet eens echt sensationele dingen: gordel om in de auto, niet bellen onder het rijden, niet te hard rijden, maar ook dingen als een valhelm op constructie locaties, niet onder takelwerkzaamheden gaan staan, stroom uitschakelen voordat je aan elektrische installaties gaat werken.

Allemaal logisch zul je zeggen, maar als je de ziet hoe vaak iets door dit soort zaken mis gaat dan realiseer je je dat het helemaal geen kwaad kan er voortdurend aan herinnerd te worden.



Website van Willem en Riet