Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Project nieuws

Ndeavor


Even weer een kleine update over het werk, want anders mochten jullie misschien vergeten waarom we hier eigenlijk zijn.

Deze week is in de haven van Batangas, ongeveer tachtig kilometer ten zuiden van Manila, het schip "Ndeavor" aangekomen. Dit schip, van het Nederlandse bedrijf Boskalis, gaat de zeebodem op de plek waar het nieuwe platform moet komen te staan prepareren. Het platform komt namelijk met vier poten op de bodem van de Zuid-Chinese Zee te staan die ter plekke iets meer dan veertig meter diep is.

Om het platform zo stabiel mogelijk te laten staan wordt de bodem eerst geëgaliseerd waarna er een laag stenen wordt gelegd waar de poten dan op komen te rusten. Op dit moment worden er voorraden met stenen van een steengroeve met vrachtwagens naar de haven van Batangas gereden waar ze op het schip zullen worden geladen. Het is dan nog een aardig stukje varen want de plek van bestemming ligt meer dan driehonderd kilometer ten zuid-westen van Batangas, voor de kust van het eiland Palawan.

Boskalis gaat ook het transport verrichten van het nieuwe platform naar deze ligplek vanuit de scheepswerf in Subic, en dat wordt een tochtje van ruim vierhonderd kilometer. Ook de installatie van het nieuwe platform ter plekke gaat worden uitgevoerd door Boskalis, dus dit wordt hopelijk weer een mooi Nederlands succesje.

Mag ook wel want voor het hele grapje moet zo'n zestig miljoen dollar worden betaald...



Website van Willem en Riet