Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Diabeet?

Tijdens mijn laatste keuring kwam er uit de uitslag naar voren dat ik een iets verhoogd niveau aan suiker had in mijn bloed. Niet echt verontrustend maar voor de bedrijfsarts reden genoeg om een nieuwe test voor te stellen. Dit was voor mij een hele nieuwe want ik was tot nu toe gewend dat er hoofdzakelijk gezeik was over mijn verhoogde bloeddruk en mijn veel te hoge cholesterol, maar nee hoor, deze keer niet. Mijn bloeddruk is al meer dan anderhalf jaar keurig onder controle door een klein pilletje wat ik iedere dag slik en die verhoogd cholesterol is blijkbaar niet echt verontrustend omdat het in de familie zit en er daarom toch niks aan te doen is.

Maar die verhoogde suiker, daar moest ik toch maar eens opnieuw naar laten kijken. Afgelopen zaterdag ben ik dus weer naar de Healthway Clinic geweest om opnieuw bloed af te laten nemen en ik kreeg de volgende dag de uitslag al. En jawel hoor, nog steeds een te hoge waarde aan suiker in mijn bloed constateerde onze bedrijfsarts, en omdat dit de tweede keer op rij was met dik anderhalve maand ertussen was het een aanwijzing dat er iets mis moet zijn. De vraag alleen is wat er nu precies mis is want ik vertoon geen enkele van de symptomen van suikerziekte, het zit ook niet in de familie en aangezien het onmogelijk overdraagbaar is van Riet’s kant de familie vroeg zelfs de bedrijfsarts zich af hoe ik in vredesnaam aan dat verhoogde niveau van suiker in mijn bloed kwam.

Of ik veel vlees at. Volgens mij valt dat wel mee maar ik ben beslist geen vegetariër, ik ben dol op een flinke steak en mijn ribbetjes iedere zaterdagavond bij Outback. De conclusie van de dokter was dus maar dat ik op dieet moet en over een maand of zo weer een nieuwe test moet laten doen. Leuk, een dieet! Ook lekker praktisch als je met Riet getrouwd bent. Allereerst kan die verschrikkelijk lekker koken en eet ik dus altijd veel te veel van wat ze me voor zet, en als we uit eten gaan besteld ze regelmatig een schnitzel van een halve meter doorsnede waarvan ze de helft op mijn bord kiept zo gauw ik dat leeg heb. En het vervelende is dat ik uit een familie kom van wat je rustig „grage eters” mag noemen. Mijn Oma en Opa gingen regelmatig midden in de nacht uit bed om even lekker een restje bruine bonen weg te werken en mijn moeder heb ik eens ondanks haar eveneens te hoge cholesterol zeven verse haringen achter elkaar naar binnen zien schuiven. Ik bedoel maar, ik heb het dus van geen vreemde.

Waaruit dat dieet dat ik zou moeten volgen precies uit zou moeten bestaan werd me overigens verder niet verteld, ik moet blijkbaar gewoon minder vlees eten de komende maand. En dan weer gezellig bloed prikken. Jippie…


Website van Willem en Riet