Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Voedselhulp (geschreven door Riet)

alig_hulp


De ALIG vrouwengroep organiseert al drie weken voedselhulp voor de mensen die door de overstromingen zijn getroffen. Vandaag was de eerste keer dat ik ging helpen.

Vanmorgen om half negen begonnen we met groente schoonmaken en rijst koken. Ongeveer twintig vrouwen zijn bezig geweest om alles schoon te maken, te koken en door elkaar te roeren.
Dit keer was het eten voor een groep van ongeveer 1500 mensen. Zij wonen aan de rand van het meer, hun huizen staan nu grotendeels onderwater en er ligt ongeveer een meter modder in. De verwachting is dat ze pas tegen Kerst naar huis kunnen.

august_2012_distribution.224232720_std-2

Deze mensen zijn opgevangen op een soort van overdekt basketbalveld. Er leven driehonderd gezinnen, met allemaal een kind of vijf. Ze zitten met wat over is van hun leven op een paar vierkante meter, en dat is alleen een paar kleren en soms een paar potten en pannen.

Met behulp van een Filipijnse pastor en zijn vrouw krijgen we de plaatsen door waar het eten en drinkwater het hardst nodig zijn. Zij gaan ook met ons mee en regelen dat er tafels en zo komen te staan om het eten uit te delen en waterkannen te vullen. Waar nodig delen we ook kleren uit.

Vandaag waren de mannen die in de opvang zitten voor een groot deel weer aan het werk gegaan. Zij werken in de viskwekerijen op het meer. Dat betekende dat we eten over hadden. De pastor vertelde dat er een paar kilometer verder nog een groep zat. We zijn daar toen heen gegaan om de rest van het eten uit te delen. Helaas hadden we voor deze mensen geen water meer. 

Het was mooi om te doen en je wordt even met je neus op de feiten gedrukt. Je moet er niet aan denken dat je alles kwijt bent, die mensen hadden al niet veel en dat is nu ook weg. Het idee dat je daar met zoveel andere mensen op een paar vierkante meter moet leven en dan maar hopen dat iemand eten komt brengen en misschien nog wel belangrijker, goed water. Voor de volgende dagen heb ik in elk geval wat te doen: knoflook schoonmaken, uien snijden en uitdelen.

De bovenste foto is overigens vorige week gemaakt op een ander plek waar de ALIG groep hulp heeft verleend.



Website van Willem en Riet