Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Wereldrecord borstvoeding geven

image001


Er stond in de Nederlandse kranten van de week een berichtje over een stel wat in Rijswijk uit een restaurant was gezet omdat de vrouw erop stond om midden in de zaak borstvoeding te gaan geven. Hoewel borstvoeding natuurlijk een hele normale zaak is ben ik persoonlijk van mening dat dit weer een typisch Nederlands gevalletje is van “Dat maak ik zelf wel uit”. Als je het mij vraagt is het gewoon provoceren, want waarom is het nou beslist nodig om borstvoeding te gaan geven midden in een vol restaurant, en waarom zou je überhaupt je baby meenemen als je een avondje uit eten gaat? Gewoon lekker Hollands dwars dus en het vrouwmens kan tevreden zijn, ze heeft haar “fifteen minutes of fame”
.

Het moet wel puur toeval zijn maar stond er vandaag alweer een bericht in de kranten over borstvoeding, alleen ging het deze keer over de Filipijnen. Gaat het er in Nederland hoofdzakelijk om dat je niet overal in het openbaar zomaar je melkfabrieken tevoorschijn kunt halen, hier is het een iets ander verhaal want hier wordt borstvoeding veelal gezien als iets vies. Dat heeft weer eens te maken met het feit dat ze over het algemeen zeer zwaar Katholiek zijn en die vinden nou eenmaal alles wat maar enigszins met lichamelijke functies te maken heeft per definitie vies en daar wordt dus niet over gesproken.

Er rust op borstvoeding in het algemeen dan ook een groot taboe. Vandaag is er in Manila een actie geweest van honderden vrouwen om te proberen een wereldrecord borstvoeding geven te vestigen. De bedoeling was om te proberen op die manier een bijdrage te levereb aan het uit de taboe sfeer halen van borstvoeding en vrouwen aan te moedigen hun kinderen borstvoeding te geven. En nee, niet in openbare restaurants maar gewoon thuis.

Of het protest succesvol is weet ik niet want om aan te geven hoe groot het taboe wel niet is hier, ik kon in geen enkele Filipijnse krant iets vinden over deze actie...



Website van Willem en Riet